U Zvorniku obilježen Svjetski dan porodične medicine, stručni predavači iz BiH, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije

Stručnim skupom na kome su predavanja održali domaći i međunarodni stručnjaci, u Zvorniku je danas obilježen Svjetski dan doktora porodične medicine.

Draško Kuprašak, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske kaže da u 702 tima u Srpskoj radi oko 350 specijalista porodične medicine te da su oni zbog ove činjenice i drugih parametara na raskrsnici kada treba napraviti analizu kako unaprijediti ovu oblast.

– Porodična medicina je osnova primarne zdravstvene zaštite i stub zdravstvenog sistema jedne zemlje što je prepoznato u svijetu te se današnji dan obilježava pod sloganom „Porodična medicina – srce sistema“. Mi smo trenutno na nekoj raskrsnici kada treba napraviti analizu sistema jer smo primijetili da mlađe kolege teško uzimaju specijalizaciju iz ove oblasti jer je teška i sveobuhvatna u praksi, a nedovoljno materijalno stimulisana u smislu plata. Ujedno, ona doktorima ne omogućava da se bave privatnom praksom u slobodno vrijeme. Danas u Republici Srpskoj u 702 tima imamo oko 350 doktora sa specijalizacijom iz porodične medicine, dakle ostali nemaju edukaciju iz ove oblasti što rezultuje da ti doktori ne prepoznaju hronična stanja te veliki borj naših pacijenata završi na bolničkom sektoru što stvara teškoće i nepotrebne dijagnostičke i laboratorijske troškove. Stoga smo predložili resornom ministarstvu i medicinskim fakultetima da se uvede program dodatne šestomjesečne edukacije za doktore medicine kako bi prošli trening i dobili osnove da upravljaju timovima porodične medicine u Republici Srpskoj – rekao je Kuprešak.

Ovom skupu obratio se i prvi čovjek grada Zvornik Bojan Ivanović koji je prilikom obraćanja prisutnima on se zahvalio svim učesnicima stručnog skupa povodom Svjetskog dana doktora porodične medicine koji se održava u Zvorniku. Učesnici skupa su doktori različitih specijalnosti iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Slovenije, a čije su teme bazirane na prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Goran Birčaković, predsjednik Udruženja doktora porodične medicine – Podružnica Zvornik, koje je i organizator skupa, kaže da su predavači iz BiH te iz Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

– Porodična medicina je specifična i veoma široka tako da smo danas obezbijedili predavače na teme iz oblasti pulmologije, kardiologije i gastroenteorologije. Dakle, gotovo sve osim hirurgije jer se njome kao porodični ljekari manje bavimo – naveo je Birčaković.

 

(Info Birač)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *