Zbog vrućina najugroženiji radnici na otvorenom: Neki se poslodavci ogluše, ali brzo ostanu bez ljudi

Visoke temperature zraka mogu biti pogubne za zdravlje radnika na otvorenom. Ugroženi su svi, a naročito oni u građevini. Radnici koji rade na otvorenim gradilištima izloženi su visokom riziku od toplotnog udara, sunčanice i opekotina usljed izlaganja suncu. Toplotni udar može biti i smrtonosan, te je potrebno raditi u skladu sa mjerama zaštite za rad u takvim uvjetima.

Murat Škamo, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Federacije BiH, kaže “kako sindikat tu može malo učiniti te da je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike to koje je trebalo ili treba djelovati prema poslodavcima kako bi se zaštitilo zdravlje radnika”.

– Nakon toga poslodavac i radnik moraju sjesti i donijeti odluku kako će organizirati radno vrijeme tokome ekstremnih vrućina. Među radnicima je veliki broj onih koji su oboljeli i zato je neophodne donijeti mjere kako bi se njihovi životi i zdravlje zaštitili – ističe Škamo.
Činjenica je, kaže, da globalno zagrijavanje uzima maha i svake godine će biti sve teže organizirati rad na otvorenom.

– Ali mislim da postoji rješenje, ako se ne može raditi od 11 do 17 sati, neka radno vrijeme počinje ranije, u šest sati ujutro, i tamo gdje je to moguće da se radi po noći. Može se izgubljeno nadoknaditi i u septembru i oktobru. Apelujemo i na resorno ministarstvo i na poslodavce da što prije reagiraju, a radnike pozivamo, naročito one koji rade kod privatnika, da se organizuju u sindikate, jer samo na taj način mogu zaštititi svoja prava – naglašava Škamo.

Bez obzira koliko bi to poslodavci željeli, prema riječima Adnana Smailbegovića, predsjednika Udruženja poslodavaca FBiH, “nije moguće raditi na ovako visokim temperaturama”.

– Kompanije uglavnom prilagode svoje radno vrijeme vrućinama, na način da ujutro počnu ranije raditi ili eventualno popodne produže radno vrijeme, kada se temperature zraka malo niže. Svako se organizuje na način kako mu odgovara, jer ljudi nisu u stanju da rade u ovakvim uvjetima – naglašava Smailbegović.

No i pored toga, ima slučajeva da se neki poslodavci ogluše o pozive i preporuke te da radnici nastave raditi i tokom najekstremnijih vrućina.
– Ima i takvih. Međutim, došlo je vrijeme da više niste u situaciji da namećete neke norme koje su izvan određenih okvira. Može neki poslodavac insistirati da se radi tokom cijelog dana, ali će vrlo brzo ostati bez radnika. Oni će raditi dva, tri dana i otići u firmu koja je, da tako kažem, normalnija. Zbog nedostatka radnika na tržištu poslodavci su, htjeli ne htjeli, primorani iznaći način da se uklope u normalne uvjete rada – kazao je Smailbegović.
Preventivne mjere propisane su Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH.

U Članu 23. navedeno je da je “poslodavac dužan svojim internim aktom o zaštiti na radu utvrditi organizaciju provođenja zaštite na radu, pravila prevencije i zaštite, poslove sa povećanim rizikom, poslove na kojima se provodi mjera skraćivanja radnog vremena, način utvrđivanja zdravstvenog stanja radnika koji rade na poslovima sa povećanim rizikom, i drugih radnika, sredstva i opremu lične zaštite koja pripadaju radniku, te prava, obaveze i odgovornosti radnika za zaštitu na radu i drugih radnika u ovoj oblasti, kao i druga pitanja od značaja za sigurnost i zaštitu zdravlja na radu”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *