Cijene nafte u snažnom padu, trgovci strahuju zbog ponovnog rasta broja zaraženih

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara jer se trgovci pribojavaju da će ponovno širenje zaraze koronavirusom pritisnuti potražnju za gorivima, a očekuju i skoru obnovu libijskog izvoza.

0

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 41,64 dolara. Na američkom se tržištu smanjila 43 centa, na 39,88 dolara.

Septembar nije bio naklonjen tržištima nafte, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a,.

“Sve većih broj zaraženih virusom, ponovno uvođenje ograničenja, usporavanje ekonomskog oporavka i zastoj u pregovorima o poticajima u SAD-u zakočili su krhki oporavak potražnje za gorivima”, objasnio je Brennock prenosi Reuters.

SAD, najveći potrošač nafte u svijetu, bilježi najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa. Ujedno je prošle sedmice blago porastao broj zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost, signalizirajući slabljenje ekonomskog oporavka i manju potražnju za gorivima.

Potražnja je slaba zbog ograničenja kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa. Tako je četverosedmični prosjek potražnje za benzinom prošle sedmice bio devet posto niži nego u istom lanjskom razdoblju, pokazali su u srijedu objavljeni službeni podaci.

Broj zaraženih snažno raste i u drugim dijelovima svijeta pa se uvode nova ograničenja koja će vjerojatno ograničiti putovanja i potražnju za gorivima.

U Indiji su aktivnosti prerade u augustu bile 26,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, budući da je potražnja za gorivima pala pod utjecajem širenja zaraze koja pritišće industrijske i transportne aktivnosti.

Cijene su zakočili i signali da bi Libija uskoro mogla obnoviti izvoz.

Shell je za 3. oktobra rezervirao tanker za utovar sirove nafte na terminalu Zejtina, što je prva rezervacija u toj luci u proteklih nekoliko mjeseci. Analitičari još nisu sigurni koliko bi brzo zemlja mogla povećati isporuke nafte.

VIŠE SA WEBA

loading...

VIŠE SA WEBA

loading...