Malozvornička „Somovijada“, takmičenje u sportskom ribolovu s tradicijom od 27 godina, okupilo je i ove godine brojne ribolovce iz svih krajeva Srbije i inostranstva. Poslednjih godina ovo nadmetanje, kao i „Zlatni kotlić“, kulinarsko takmičenje u pripremi riblje čorbe, u Malom Zvorniku se održavaju u okviru višednevnog programa „Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma: Drina je smisao života“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.
Od 92 ribolovca, koliko ih je prijavljeno za učešće na „Somovijadi 2024“ u protekla dva dana, najuspešniji je bio stari znanac nadmetanja Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice, ribolovac koji ima dugogodišnje iskustvo i veliki broj prvih mesta na raznim takmičenjima. Ovaj put upecao je tri soma i osvojio ukupno 7.550 gram-poena. Najveći som kojeg je izvukao iz jezera bio je dug 80 centimetara i težak tri kilograma i 230 grama.
– Ovde imam brojne drugare i volim da dođem na jezero, bez obzira na rezultat. Često se i našalim sa domaćinima da me postave samo na neku stolicu da posmatram takmičenje, kako bi neko drugi pobedio, ali, eto, i ovaj put se meni posrećilo – rekao je Aleksić kojem je ovo četvrta pobeda na „Somovijadi“.
Drugoplasirani je bio Jovan Vračević iz Sakara sa osvojenih 6.345 gram-poena. Inače, on je ulovio i najtežeg soma, četiri kilograma i 730 grama, dugog 87 centimetara. Treće mesto pripalo je Branislavu Stankoviću iz Šapca sa osvojenih 5.335 gram-poena. Za njih su organizatori obezbedili vredne poklone, ribolovačku opremu, pehare i diplome, koje im je uručila ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura.
Ove godine, simbolično zabacivanje udice u znak početka „Somovijade“ pripalo je Mladenu Rostoviću, gostu iz grada-pobratima Herceg Novog, predsedniku Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore, a među takmičarima su su bili ribolovci iz Sremske Mitrovice, Šapca, Loznice, Novog Sada, Beograda i regiona, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, ali i naših ljudi iz Amerike, Austrije, Nemačke, sa Novog Zelanda.
Kada je reč o „Zlatnom kotliću“, učestvovalo je 12 ekipa. Većina se bazirala na pripremi riblje čorbe na tradicionalan način, sa dosta vrsta ribe i malo povrća. Goran Ostojić iz Lipničkog Šora, član ekipe „Iz baze“, rekao je za portal LN da su već učestvovali nekoliko puta na „Skobaljijadi“ i osvajali nagrade, a da su se prvi put oprobali na „Zlatnom kotliću“. Prošle godine su pecali u okviru „Somovijade“, a sada su kuvali riblju čorbu, koristeći belu drinsku ribu, koju su sami ulovili. Nisu ovaj put osvojili nagradu, ali su zadovoljni učešćem.
Po odluci žirija, prvo mesto pripalo je timu „I mi smo Sremci“ iz Martinovaca, koji su i 2022. bili prvi, drugo je osvojila „Pečenjara kod Jove“ iz Brankovine, a treće Udruženju penzionera iz Malog Zvornika.
– Prvi put sam na ovom takmičenju, ali redovno učestvujem na „Skobaljijadi“. U mojoj ribljoj čorbi je pet vrsta ribe, šaran, mrena, skobalj, štuka, som, u pripremi nema posebne tajne jer se prava riblja čorba priprema sa pet sastojaka – voda, riba, paprika, luk i so. Ništa drugo, bez začina, bez bibera, mada neki i to stavljaju. Neki stavljaju čak i lovorov list, što nema nikakve veze. On se stavlja u pasulj, a u riblju čorbu nikako – poručio je drugoplasirani Jovan Pavlović iz Brankovine kod Valjeva.
Manifestacija se nastavlja večeras muzičkim programom i koncertom Nade Topčagić, Željka Vasića i Nenada Manojlovića.
S. P.