Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice pobjednik ovogodišnjeg takmičenja „Somovijada“ Mali Zvornik (FOTO)

Malozvornička „Somovijada“, takmičenje u sportskom ribolovu s tradicijom od 27 godina, okupilo je i ove godine brojne ribolovce iz svih krajeva Srbije i inostranstva. Poslednjih godina ovo nadmetanje, kao i „Zlatni kotlić“, kulinarsko takmičenje u pripremi riblje čorbe, u Malom Zvorniku se održavaju u okviru višednevnog programa „Dani sportsko-rekreativnog i kulturnog turizma: Drina je smisao života“, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Od 92 ribolovca, koliko ih je prijavljeno za učešće na „Somovijadi 2024“ u protekla dva dana, najuspešniji je bio stari znanac nadmetanja Damjan Aleksić iz Sremske Mitrovice, ribolovac koji ima dugogodišnje iskustvo i veliki broj prvih mesta na raznim takmičenjima. Ovaj put upecao je tri soma i osvojio ukupno 7.550 gram-poena. Najveći som kojeg je izvukao iz jezera bio je dug 80 centimetara i težak tri kilograma i 230 grama.

Damjan Aleksić

– Ovde imam brojne drugare i volim da dođem na jezero, bez obzira na rezultat. Često se i našalim sa domaćinima da me postave samo na neku stolicu da posmatram takmičenje, kako bi neko drugi pobedio, ali, eto, i ovaj put se meni posrećilo – rekao je Aleksić kojem je ovo četvrta pobeda na „Somovijadi“.

Drugoplasirani je bio Jovan Vračević iz Sakara sa osvojenih 6.345 gram-poena. Inače, on je ulovio i najtežeg soma, četiri kilograma i 730 grama, dugog 87 centimetara. Treće mesto pripalo je Branislavu Stankoviću iz Šapca sa osvojenih 5.335 gram-poena. Za njih su organizatori obezbedili vredne poklone, ribolovačku opremu, pehare i diplome, koje im je uručila ministarka bez portfelja zadužena za oblast rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i ekonomskog i političkog osnaživanja žena Tatjana Macura.

Ove godine, simbolično zabacivanje udice u znak početka „Somovijade“ pripalo je Mladenu Rostoviću, gostu iz grada-pobratima Herceg Novog, predsedniku Saveza za sportski ribolov na moru Crne Gore, a među takmičarima su su bili ribolovci iz Sremske Mitrovice, Šapca, Loznice, Novog Sada, Beograda i regiona, Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine, ali i naših ljudi iz Amerike, Austrije, Nemačke, sa Novog Zelanda.

Kada je reč o „Zlatnom kotliću“, učestvovalo je 12 ekipa. Većina se bazirala na pripremi riblje čorbe na tradicionalan način, sa dosta vrsta ribe i malo povrća. Goran Ostojić iz Lipničkog Šora, član ekipe „Iz baze“, rekao je za portal LN da su već učestvovali nekoliko puta na „Skobaljijadi“ i osvajali nagrade, a da su se prvi put oprobali na „Zlatnom kotliću“. Prošle godine su pecali u okviru „Somovijade“, a sada su kuvali riblju čorbu, koristeći belu drinsku ribu, koju su sami ulovili. Nisu ovaj put osvojili nagradu, ali su zadovoljni učešćem.

Majstori za riblju čorbu – tri prvoplasirane ekipe

Po odluci žirija, prvo mesto pripalo je timu „I mi smo Sremci“ iz Martinovaca, koji su i 2022. bili prvi, drugo je osvojila „Pečenjara kod Jove“ iz Brankovine, a treće Udruženju penzionera iz Malog Zvornika.

U pravu riblju čorbu ide samo pet sastojaka – Jovan Pavlović

– Prvi put sam na ovom takmičenju, ali redovno učestvujem na „Skobaljijadi“. U mojoj ribljoj čorbi je pet vrsta ribe, šaran, mrena, skobalj, štuka, som, u pripremi nema posebne tajne jer se prava riblja čorba priprema sa pet sastojaka – voda, riba, paprika, luk i so. Ništa drugo, bez začina, bez bibera, mada neki i to stavljaju. Neki stavljaju čak i lovorov list, što nema nikakve veze. On se stavlja u pasulj, a u riblju čorbu nikako – poručio je drugoplasirani Jovan Pavlović iz Brankovine kod Valjeva.

Manifestacija se nastavlja večeras muzičkim programom i koncertom Nade Topčagić, Željka Vasića i Nenada Manojlovića.

S. P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *