Dan zaljubljenih posvećen sv. Valentinu: Ljubav je pobijedila sve pa i smrt

Dan zaljubljenih posvećen sv. Valentinu, a istog dana se obilježava i sv. TrifunObičaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.

Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vekovna tradicija crkve.

Parovi širom svijeta danas posvećuju posebno vrijeme jedno drugom i uživaju u ljubavi. Ulice gradova su ispunjene srcima, plišanim medama na kojima su napisane emotivne poruke i crvenim balonima te je sve u znaku Dana zaljubljenih – Valentinova.
Iako ga desetljećima mnogi nisu obilježavali, danas je Valentinovo postalo komercijalni praznik koji donosi veliki profit skoro svim zemljama u svijetu. Naglasak je na ljubavi, iskrenim osjećajima i zahvalnosti.

Postoje brojne priče o početku proslavljanja Valentinova. Jedna od legendi seže daleko u prošlost. Za vrijeme Rimskog carstva Klaudije I je zabranio svim vojnicima da se žene ili zaručuju kako bi bili što bolji na ratištima, ne bi osjećali nostalgiju i željeli provoditi vrijeme sa svojim porodicama. Ipak, svećenik Valentin odlučio je krišom ispunjavati želje vojnika i ženio ih je sve dok car nije saznao. Valentin je zarobljen, bačen u tamnicu i pogubljen 14. februara. Nakon toga proglašen je svecem i katolici su redovno obilježavali ovaj dan u njegovu čast.Dan zaljubljenih posvećen sv. Valentinu, a istog dana se obilježava i sv. Trifun

Prema crkvenim podacima, sv. Valentin je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji koja se nalazi stotinu kilometara od Rima. Zaređen je kada je imao 22 godine. Pogubljen je u 63. godini te je pokopan na mjestu gdje je u IV stoljeću podignuta crkva, da bi početkom 17. stoljeća bila sazidana katedrala. u Ternijskog katedrali se i danas čuva tijelo ovog sveca.

Praznik Sveti Valentin je od davnina obilježavan 14. februara, tj. dan prije poganskog rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka – tj. poganskog praznika plodnosti. Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanke s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćanin. Tokom priprema za brak oboje su nasmrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Navodno, i sam običaj slanja čestitki na Valentinovo potječe od svetog Valentina. Prema jednoj priči, sv. Valentin je iz tamnice poslao pismo djevojci u koju je navodno bio zaljubljen. Pismo je potpisao “tvoj Valentin”. U drugoj priči se navodi da su ljudi ostavljali skrivene poruke Valentinu oko njegove tamnice ili ih krijumčarili u ćeliju. Kada bi ih sv. Valentin pronašao, on bi se molio za osobe koje su ih pisale.

Dan zaljubljenih posvećen sv. Valentinu, a istog dana se obilježava i sv. TrifunNajstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zarobljeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Prve čestitke izrađene su u Engleskoj od čipke, šarenih trakica, a na njima su bila srca i kupidi. Taj običaj proširio se na američke kolonije i u SAD-u ih je počela masovno proizvoditi Esther R. Howland, doseljenica iz Worcestera.

Tradicije Valentinova su različite u zemljama:

– U Engleskoj su prije sto godina na Valentinovo oblačili malu djecu u odrasle. Djeca su išla od vrata do vrata i pjevala pjesmu Valentinova.
– U Velsu su darovali drvene izrezbarene kašike. Simboli su najčešće bili srca i ključevi, a nosile su poruku “ti imaš ključ mog srca”.
– U Škotskoj je bio običaj da se na pragu svoje odabranice ostavi ljubavna poruka ili čestitka ukrašena čipkom, ukrasnom vrpcom ili nekim drugim materijalom. Još jedna tradicija je festival na kojem se okupljaju slobodne djevojke i mladići koji izvlače imena pisana na komadićima papira pa zatim daruju jedni druge i plešu.
– U nekim zemljama je običaj da djevojka od mladića dobije odjeću kao poklon, a ako ona zadrži dar znači da se želi udati za njega.
– U Japanu žene za Valentinovo svojim simpatijama poklanjaju čokoladu. Mjesec dana kasnije, odnosno 14. marta, muškarci ženama poklanjaju bijelu čokoladu.
– U Italiji je za Valentinovo u centru pažnje Verona (grad Romea i Julije). Ljubavna pisma ne pišu se samo voljenim osobama, nego i Juliji, a postoji udruženje koje poslije ta pisma čita i nagrađuje najbolje.
– Na Tajvanu se Valentinovo obilježava čak dva puta. Osim 14. februara, ljubav se slavi i 7. jula, prema lunarnom kalendaru. Oba su datuma jednako važna i muškarci daruju ženama skupe bukete cvijeća, ali svaka boja i broj cvjetova imaju drugačije značenje. Samo jedna crvena ruža znači da ste jedina ljubav u nečijem životu, a 11 ruža je za najdražu osobu. Ako želite poručiti da ćete uz nekoga biti zauvijek, poklonite 99 ruža, a u slučaju prosidbe treba vam 100 cvjetova.
– Davno se u Francuskoj razvio prilično opasan običaj na Valentinovo, toliko da je bio zabranjen. Mladići i djevojke birali su jedni druge na Dan zaljubljenih tako što bi izašli na ulicu i dozivali simpatiju ispred prozora. Ako djevojka na kraju nije imala sreće, mogla je s prijateljicama održati mali ritual spaljivanja fotografija zločestog gospodina, koji bi izmaknuo kontroli pa su ga vlasti zabranile. Na kraju je ostao običaj slanja čestitki.

Svi hrišćani danas slave zaštitnike iskrene ljubavi. Pravoslavni vernici obeležavaju Svetog Trifuna, a zapadna tradicija Svetog Valentina.
Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Dan zaljubljenih posvećen sv. Valentinu, a istog dana se obilježava i sv. Trifun
Sveti Trifun

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u “Ohridskom prologu” vladike Nikolaja Velimirovića. Piše kako je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji, od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija.

Sahranjen je skromno, po njegovoj želji, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Sveti Valentin, kako piše vladika Nikolaj, bio je episkop u italijanskom gradu Interamni, gde se proslavio kao iscelitelj brata rimskog tribuna Frontana i Herimona, sina poznatog filosofa Kratona, čime je mnoge preobratio u hrišćansku veru.

Valentin je sa svojim sledbenicima posečen mačem 273. godine, zapisano je u Prologu.

SPC Dan Svetog Valentina obeležava 30. jula, odnosno 13. avgusta, ali ne kao zaštitnika zaljubljenih.

Iz kalendara Katoličke crkve, 14. februar je izbrisan kao dan posvećen Svetom Valentinu, zbog, kako kažu, želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih istorijskih činjenica.
Praznik zaljubljenih

Dan zaljubljenih: Iznenađenja koja će rasplamsati vašu vezu ukoliko se iskoristi na pravi način.

(klix-B92)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *