sataraš

​Miris sataraša u kući prava je asocijacija na pravi domaći ručak. U različitim dijelovima države, sataraš dobija i drugačije nazive, poput bećarca. Ali, neki tvrde da postoji razlika i da su to drugačija jela.

Kako god bilo, ovo jelo nudi kombinaciju ukusa koju svako voli, a pravo vrijeme je da se prisjetite recepta za njega.

Sastojci:

  • 4-5 paprika babura
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 2 jajeta
  • 3 zrela paradajza
  • so, biber, origano
  • ulje

Priprema:

  • Zagrijte ulje u tiganju na srednjoj vatri i stavite luk da se prodinsta.
  • Stavite vodu da se zagrije, u koju ćete dodati kasnije paradajz.
  • Dok se luk prži, isjecite papriku na trake i dodajte u tiganj.
  • Paradajz stavite u provrelu vodu, pa ga rashladite što hladnijom vodom i onda mu skinite kožicu. Isjecite ga na kriške i dodajte u tiganj.
  • Sve lijepo promješajte, pa dinstajte poklopljeno nekih 20 minuta.
  • Dodajte bijeli luk i začine, pa promješajte sve zajedno.
  • Ne preklapajte, već pustite da malo ispari tečnost koju su satojci pustili.
  • Umutite dva jajeta (ukoliko volite) i dodajte, pa mješajte, prenosi “Ona”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *