Miris sataraša u kući prava je asocijacija na pravi domaći ručak. U različitim dijelovima države, sataraš dobija i drugačije nazive, poput bećarca. Ali, neki tvrde da postoji razlika i da su to drugačija jela.
Kako god bilo, ovo jelo nudi kombinaciju ukusa koju svako voli, a pravo vrijeme je da se prisjetite recepta za njega.
Sastojci:
- 4-5 paprika babura
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena bijelog luka
- 2 jajeta
- 3 zrela paradajza
- so, biber, origano
- ulje
Priprema:
- Zagrijte ulje u tiganju na srednjoj vatri i stavite luk da se prodinsta.
- Stavite vodu da se zagrije, u koju ćete dodati kasnije paradajz.
- Dok se luk prži, isjecite papriku na trake i dodajte u tiganj.
- Paradajz stavite u provrelu vodu, pa ga rashladite što hladnijom vodom i onda mu skinite kožicu. Isjecite ga na kriške i dodajte u tiganj.
- Sve lijepo promješajte, pa dinstajte poklopljeno nekih 20 minuta.
- Dodajte bijeli luk i začine, pa promješajte sve zajedno.
- Ne preklapajte, već pustite da malo ispari tečnost koju su satojci pustili.
- Umutite dva jajeta (ukoliko volite) i dodajte, pa mješajte, prenosi “Ona”.