Reklamni prostor
Example 728x250
Example floating
Example floating
LJEPOTA I ZDRAVLJENajnovijeRECEPTIZANIMLJIVOSTI

Kako krompir reaguje na podgrijavanje, da li je štetan ili ipak ne?

×

Kako krompir reaguje na podgrijavanje, da li je štetan ili ipak ne?

Share this article

Narodno vjerovanje da je podgrijavanje krompira štetno zbog toksičnosti

Narodno vjerovanje da je podgrijavanje krompira štetno zbog toksičnosti ili kancerogenosti nije potpuno tačno. Istina je da podgrijavanje već termički obrađenog krompira neće direktno izazvati trovanje ili rizik od kancera. Jedina mana je ta da višestruko podgrijavanje može dovesti do gubitka hranjivih sastojaka i promjene ukusa.

Međutim, postoji jedan važan aspekt koji treba uzeti u obzir, prenosi Krstarica sa portala mondo.rs.

Reklamni sadržaj
Example 300x600

Example 300x600
Kraj reklamnog sadržaja

Kada podgrijemo krompir, skrobna zrna u njemu rekristalizuju se, odnosno ponovno se organizuju. Ovo može dovesti do promjene u teksturi i sastavu krompira. Konkretno, ovaj proces može učiniti krompir težim za varenje, posebno za ljude koji već imaju osjetljiv stomak ili probleme sa varenjem. Osobe koje su sklonije nadimanju ili osjećaju težinu u stomaku nakon jela mogu posebno primijetiti ovaj efekat.

Dakle, iako podgrijavanje krompira ne predstavlja pretnju po zdravlje u smislu toksičnosti ili kancerogenosti, može dovesti do nelagodnosti u stomaku zbog promjena u skrobnoj strukturi krompira.

Example 300250

Odgovori