Odnedavno u Zvorniku gurmani imaju na raspolaganju svježe i tople kulake ili klepe, zavisi iz kojeg dijela Bosne dolazite.
BraÄa UzuniÄ su u svom ugostiteljskom objektu DM-DONER, kako su ranije i najavili, uvrstili u ponudu iĀ kulake. Tradicinionalno bosansko jelo kulaci uĀ Zvorniku je sada dostupno po vrlo pristupaÄnim cijenama i dosta obimnim porcijama.
Portal Zvornicki.ba ,onima koji do sada nisu probali zvorniÄke kulake- klepe, preporuÄuje hitnu posjetu DM Doneru i kuÅ”anje ovog tradicionalnog jela. Jedan od posjetitelja kojeg smo zatekliĀ prilikom obilaskaĀ jeĀ Osman HaliloviÄ koji je kratko prokemntarisao novu ponudu u naÅ”em gradu:
Upravo isprobano. I, Å”ta kazati osim: – DiviÄka posla! – u prevodu: NesvakidaÅ”nji užitak u vrhunskom nimetu! Kao nekada kad se sa sinije jelo. Toplo preporuÄujem
KLEPE-LATICE-KULACI….Ā
Od davnina na naÅ”im prostorima je ovo jelo. Fina nadjevena tjestenina, kuhana u vodi, prelivena umakom, istanÄanog okusa. U zemljama naÅ”eg okruženja, pod drukÄijim nazivima, ali kao da vuku korijene iz istog izvora.
Ovdje su kulaci ili vam klepe drugaÄije od kupovnih zaleÄenih. Jufke prije razvijanjaĀ moraju bitiĀ vrlo mekane.
Ovo se tijesto pravi sa 500 gr glatkog braÅ”na, 2 jaja, 2 žumanjka, kaÅ”iÄicom soli, 1.8 dcl vode, 6 kaÅ”ika ulja.
Dobro seĀ razvija, pa se priprema nadjev od mljevene junetine ili piletine, sitno sjeckanog luka, papra, soli i malo ulja. Malene hrpice na polovici razvaljanog tijesta, preklopaju se praznom polovicom, pa režu uÄetvrtaste oblike.
Na malo maslaca, kaŔika crvene paprike ili bijelog luka ili perŔuna, pa dosta vrhnja. Ovim se klepe mogu da prelivaju.
Treba jednostavno probati.Ā Ukoliko kod kuÄe nemate dovoljno vremena da pripremate kulake, možete kod nas u objektu, dobrodoÅ”lice uvijek ima.
Po potrebi vrÅ”imo i kuÄnu dostavu. Bliži se vrijeme Ramazana, svi zainteresirani za kolektivne iftare mogu da se jave za suradnju.
U slast vam bilo!
RijeÄi su Mustafe UzuniÄa vlasnika lokala DM Doner, prvog u Zvorniku koji služi zvorniÄke kulake i sarajevske klepe.
Zvornicki.ba











