Berba borovnice u brdima iznad Srebrenice joÅ” nije zavrÅ”ena i, prema tvrdnjama mjeÅ”tana koji godinama idu u berbu ovog Å”umskog voÄa, ovo je rekordna sezona po dužini zrenja i branja tih plodova. U cijelom Podrinju je sliÄna situacija, ali su ipak borovnice najÄuvenije iz Srebrenice.
āPrethodnih godina berba je trajala od mjesec do mjesec i po, a ove godine je dvostruko duža i borovnica je dobrog kvalitetaā, rekla je Stajka MilovanoviÄ, koja svake godine ostvari solidan prihod od berbe i prodaje ovog voÄa, javlja Srna.
Ono Å”to beraÄe raduje je pogodni vremenski uslovi zbog Äega je berba poÄela ranije i ove godine traje duže.
Cijena je na nivou proŔlogodiŔnje i iznosi 10 KM.
ProÅ”logodiÅ”nji proljetni mraz smanjio je rod borovnice, ali ove godine beraÄi se nadaju boljoj zaradi kojom Äe se popuniti kuÄni budžeti viÅ”e desetina porodica iz Srebrenice koji sezonski beru ovo voÄe.
Kolika je važnost borovnice najbolje govori ukoliko malo zraknemo na samu wikipediju.
Borovnica (latinski: Vaccinium myrtillus) biljka je iz porodice Vaccinium. Spada u vrstu divljeg voÄa i znaÄajan je dio u ishrani nekih vrsta divljaÄi. Cvjetovi su hermafrodiÄni, to jest sadrže i tuÄak i praÅ”nike (muÅ”ke i ženske organe potrebne za razmnožavanje). PÄele mogu da pomognu opraÅ”ivanju, ali nisu neophodne. Borovnica je u moguÄnosti da opraÅ”i samu sebe.
Karakteristike
Borovnica je maleni viÅ”egodiÅ”nji grm. Neki primjerci mogu opstati i do 15 godina. Naraste od 10-60 cm, rijetko do 90 cm. Ima zeleni korijen, koji izbija iz rizoma. Listovi su joj od 1-3 cm dugi, ovalni ili eliptiÄni. Listopadna je biljka, novi listovi izbijaju krajem aprila i poÄetkom maja, a opadaju krajem septembra do oktobra. Biljka cvjeta u maju i junu, a plodovi sazrijevaju u julu i augustu. Plod je plavo-crna boba, soÄna i sa mnogo sjemenki. Borovnica voli kiselo zemljiÅ”te. Može da raste i na nadmorskim visinama i preko 2000 metara.
Upotreba
Plodovi borovnice su veoma hranjivi, jer su bogati željezom i vitaminima. NajÄeÅ”Äe se koristi za spravljanje Äajeva, sokova i marmelada. Ljekoviti dijelovi biljke su i listovi, plodovi i korijen, koji se sabiru prije sazrijevanja plodova i suÅ”e se na sjenovitom i zraÄnom mjestu. Plodovi se sabiru ljeti, nakon sazrijevanja, a suÅ”e se na suncu.
Primjena u narodnoj medicini
Primjena borovnice u narodnoj medicini je vrlo Å”iroka. Mladi listovi kao Äaj koriste se protiv proljeva, katara, stomaÄnih grÄeva, kaÅ”lja i Å”eÄerne bolesti. Plodovi se upotrebljavaju protiv Å”uljeva/hemoroida, neredovne stolice, nadimanja, loÅ”eg apetita i nametnika u crijevnom traktu.
Zrele i svježe borovnice su odliÄno pomoÄno i dijetalno sredstvo kod problema sa jetrom, te problema sa žuÄi i žuÄnih puteva. Borovnica pokazuje i neke druge ljekovite karakteristike. U narodnoj medicini koristi se kao ljekovito sredstvo kod akutnih i hroniÄnih oboljenja želuca i probavnog trakta. Zbog prijatnog ukusa Äesto se daje djeci za probleme ove vrste. PreporuÄuje se kod svih hroniÄnih dijareja.
Listovi borovnice u narodnoj medicini se koriste za snižavanje Å”eÄera u krvi (Diabetes mellitus). Osobina lista borovnice da snižava Å”eÄer u krvi nauÄno se pripisuje sadržaju antocijanin glikozida.
Ljekovite indikacije borovnice Insuficijencija jetre, insuficijencija žuÄi. Enteritis, dijareja, dizenterija, dijareja kod djece, ateroskleroza, problemi sa cirkulacijom, dijabetes (listovi).
PreporuÄeno je borovnicu koristiti u svježem stanju, u koliÄini koliko se može pojesti bez pretrpavanja. Sviježe iscijeÄen sok od borovnice je takoÄer vrlo preporuÄljiv.
(eSrebrenica/Zvornicki)