U Banjaluci 39, a u Bijeljini devet krivičnih prijava zbog klevete

Za samo nekoliko mjeseci od usvajanja, najblaže rečeno spornih, odredbi Krivičnog zakonika RS, kojim je kleveta nakon 20 godina ponovo postala krivično djelo, u tužilaštva širom RS-a stigle su 52 krivične prijave.

Prema informacijama iz šest tužilaštava, najviše prijava je na području koje pokriva Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, čak 32. U drugim je taj broj niži, ali tamo su koncentrisane sve prijave protiv novinara. Iz ovoga se vidi da se prijavljivanje klevete tužilaštvu mnogima osladilo, posebno zato što više ne moraju da angažuju advokata radi privatne tužbe, nego to za njih radi država.

Od 32 prijave u Banjaluci, njih sedam se odnose na krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika. U ovom tužilaštvu nisu precizirali strukturu prijava.

Prema nezvaničnim informacijama do sada u Banjaluci nije bilo prijava protiv novinara i medijskih kuća, ali se to danas promijenilo dolaskom prijave protiv jednog internet portala čime se njihov broj popeo na 53.

“Oštećeno lice iz Banjaluke prijavilo je da su na jednom internet portalu objavljene privatne fotografije i tekst čiji sadržaj šteti njegovom ugledu i časti, te banjalučka policija preduzima sve neophodne mjere i radnje da identifikuje izvršioca i rasvijetli klevetu“, saopšteno je iz Policijske uprave Banjaluka.

Ima prijava protiv novinara
Navodi se da je oštećena osoba podnijela prijavu nadležnoj policijskoj stanici, a da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva.

U ovom tužilaštvu su nam rekli da su podnosioci prijava i fizička i pravna lica, te da je u jednom slučaju donesena naredba o nesprovođenju istrage.

U OJT Bijeljina su rekli da trenutno imaju šest prijava za klevetu, a potvrdili su i da među njima ima prijava protiv novinara.

“Od šest prijava, pet je protiv poznatih i jedna protiv nepoznatog počinioca. Među navedenim prijavama ima prijava protiv novinara/novinarki, a njihov identitet vam ne možemo otkriti jer su predmeti u fazi prijave. U konkretnim predmetima su naložene neophodne mjere i radnje, te prikupljanje određenih dokaza, od kojih će zavisiti i konačna tužilačka odluka. Tužilaštvo trenutno nema podignutih optužnica za navedeno krivično djelo“, rekli su u OJT Bijeljina.

U Doboju postoje četiri prijave do sada, a jedna od njih se odnosi na “urednika internet portala” čije ime nisu otkrili.

“Jedna prijava je riješena nepokretanjem istrage, a ostale su u radu. U pitanju je prijava protiv rukovodioca pravosudne institucije, druga protiv lica koje je bilo policijski obrađivano, a treća protiv lica koje vodi Facebook profil “Narod vidi narod zna“, rekli su nam u OJT Doboj.

Iz grupe krivičnih djela protiv časti i ugleda u Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor trenutno su podnesene tri prijave i to za klevetu.

“Za druga krivična djela iz ove grupe nemamo podnesenih prijava, a nema ni prijava protiv novinara. Svi predmeti su u radu“, rekli su u OJT Prijedor.

Biće toga još
Protiv novinara i medijskih kuća nema prijava ni u Trebinju, ali imaju dva predmeta koja se odnose na klevetu.

“Predmeti su zavedeni na osnovu prijava fizičkih lica. U jednom slučaju je donesena naredba o nesprovođenju istrage zato što je bilo očigledno da se ne radi o krivičnom djelu, a na drugom predmetu se radi“, rekli su u ovom tužilaštvu.

U Istočnom Sarajevu postoji pet prijava, te tri službena izvještaja za krivično djelo kleveta.

“Tri prijave su protiv novinara, dvije protiv nepoznatih lica i tri protiv građana. Svi predmeti su u fazi prijave i u redovnoj proceduri”, kažu u tužilaštvu.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže da prijavljivanje klevete mnogima osladilo, posebno zato što se teret i troškovi istrage i dokazivanja prebacuju na trošak države. Kako smo ušli u novu izbornu godinu, kaže Vukelić, može se očekivati da će i ovo biti jedan od alata koji će se zloupotrebljavati od strane političara, te da će prijave sipati sa svih strana.

“U prekršajnom postupku tužilac dokazuje da je oklevetan. U krivičnom se teret i troškovi istrage, dokazivanja i vođenja postupka prebacuju na državu i angažuje se državni aparat da vas brani od klevete. Vlasti u Srpskoj su planirale da kriminalizaciiom klevete ograniče slobodu govora i posebno kritičkog novinarstva, a izazvaće haos u tužilaštvima i opteretiće ih obračunima političara sa svima koji im nisu po volji“, kaže Vukelić.

Novinarka Ljiljana Smiljanić kaže da su medijski radnici upozoravali da će biti mnogo krivičnih prijava zbog klevete, jer izmjenama i dopunama zakona ništa nije precizno definisano.

“Građani su stekli utisak iz izjava predlagača i onih koji su glasali za izmjene KZ da druga zaštita od klevete ne postoji, što nije tačno jer smo sve vrijeme imali Zakon o zaštiti od klevete i sada za klevetu možete da dobijete i tužbu i krivičnu prijavu. To što su neka tužilaštva mali dio prijava već odbacili je dokaz da građani ne vide ili ne znaju razliku”, kaže Smiljanićka.

Ističe da nemamo detaljne informacije o tome ko je prijavljen i ko su prijavioci, ali da se iz ovih podataka stiče utisak da je većinom riječ o građanima, na šta je upozoravano sve vrijeme.

“Tek bi trebalo da vidimo kako će sve izgledati, kako će da se sprovode te izmjene i dopune KZ, kako će se ponašati sudije i tužioci i tu takođe možemo da naiđemo na nove opasnosti po slobodu govora i mišljenja”, kaže Smiljanićka.

Prema nezvaničnim informacijama u Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini najmanje jedna od šest odnosi se na dešavanja u Zvorniku, odnosno prijavu fizičkog lica protiv drugog lica zbog klevete.

CAPITAL: A. Pisarević

1 thought on “Pokrenuta lavina: Podneseno više od 50 krivičnih prijava za klevetu, među prijavama i 6 podneseno u OJT u Bijeljini

  1. Dobar zakon za one koji su se nezakonito obogatili, posebno za politicare, koje nesmijes ni upitati za vrijednost imovine, jer se odmah nadju uvredjeni, i odmah bi da se primjenjuje navedeni zakon, a Tuzilastva i Sud ce procesuirati sitne ribe, a Zakon o porijeklu imovine trune negdje, i nesmije se primjenjivati, dok pojedinci ne operu novac koji su, na sumnjiv nacin stekli,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *