Praznike obogatite poslasticama koje će vaši gosti dugo pamtiti, preporučujemo Ledeni šarlot:

Prazniče poslastice: Ledenom šarlotom zasladite svečanu večeru
Ledeni šarlot

Sastojci:

2 gotove kore za tortu

7 kašika limunovog soka

4 listova želatina

2 jaja

2 žumanca

kesica vanilin-šećera

100 grama šećera

240 grama slatka od višanja ili malina

250 gama maskarponea

2,5 dl jogurta

2 dl slatke pavlake

200 grama piškota

Priprema:

Na dno kalupa za tortu stavite koru i poprskajte s malo limunovog soka, a obruč obložite piškotama. Želatin potopite u vodu. Četiri žumanca, vanilin-šećer i šećer umutite kremasto.

Višnje (ili maline) ocijedite, pa tri kašike sirupa, maskarpone, jogurt i tri kašike limunovog soka umiješajte u krem od žumanaca. Ocijedite želatin i dodajte krem.

Umutite žumanca, zatim umutite slatku pavlaku, pa zajedno s 100 grama ocijeđenih višanja ili malina dodajte u krem.




S pola krema nafilujte donju koru, preklopite drugom korom, poprskajte limunovim sokom i sirupom od višanja ili malina. Cijelu tortu premažite ostatkom krema.

Ukrasite preostalim višnjama (ili malinama) i sirupom. Stavite u frižider da se hladi osam sati.

(avaz.ba)