Internet prevareOtkako je internet uzeo maha na globalnoj sceni broj kriminalnih aktivnosti se povećavao iz godine u godinu! Prema podacima agencija koje rade na zaštiti korisnika na internetu godišnje se otkriju milionske prevare preko “žice” te su najčeće žrtve internet prevare osobe koje vrše kupovinu preko ne certificiranih sajtova kao i onih koji posjećuju i vrše pretplatničke transakcije na sajtovima sumnjivog sadržaja. Međutim, prevare plaćanja ili kupovine artikala preko interneta nisu najgori oblici internet prevara.

 

Zabilježeni su brojni slučajevi u kojem su radi nesavjesnog davanja ličnih podataka dolazilo čak i do otuđivanja identiteta.

“Daj mi svoje lične podatke NEĆU ti ništa!”

Prilikom svakodnevnog djelovanja na internetu često dolazimo do nekih sajtova do kojih kada se presaberemo ni sami ne znamo kako smo došli do njih. Često to izgleda kao slučajnost ali je to ustvari kanalisanje korisnika do krajnjeg sajta koji služi za vršenje neke prevare. Kada se nađete na nekom sajtu koji vam je nepoznat najbolje je zatvoriti taj sajt i ne vraćati se tamo a kamoli davati svoje lične podatke ili čak bankovne podatke ili broj kreditne kartice.

Primjeri nepouzdanih sajtova

Živimo u 21 vijeku (u kojem jos samo vazduh ne košta ništa) ali nam ipak nešto govori da web sajt “prevarimte.ba” ili “zeznucute.com” ipak želi da nam učini dobro i pošalje nam iPhone 7 ili Sasmung Note 8 samo ako im damo naše lične podatke i podijelimo njihov post na Facebook-u.

Brojni sajtovi koji prodaju šeme na temu “Do Miliona Preko Noći”, “Zarađuj 10.000 za samo 6 mjeseci” i tako dalje su samo načini da se prevare korisnici kao i da im uzmu novac. Također postoje lažni eksperti koji prodaju svoje knjige na kojim su na naslovnoj strani naslonjeni na Ferrari i broje novac od kredita koji si podigli i koji moraju isti dan vratiti u Banku. Prevaranti ove vrste ne prodaju knjige da bi vam pomogli da uspijete nego da vam prodaju priču kako ćete vi postati uspješni i bogati.

Osim internet stranica koje su napravljene za prevare postoje i poznati sajtovi koji se koriste za nelegalne aktivnosti. Tako je i na popularnom sajtu YouTube.com otkriven tinejdžer iz Amerike koji je navodno osnovao svoju internet fondaciju za pomoč siromašnima i uspio da sakupi sumu od preko 100.000 američkih dolara te ih uložio u dobrotvorne svrhe da sebi kupi novi automobil Chevrolet Corvete.

 

Kako prepoznati siguran sajt za online kupovinu?

Za svaki sajt koji služi za prevaru postoje još 10 legitimnih sajtova koji služe korisnicima i njihovim potrebama. Da bi prepoznali sajt legitimne firme i na kojem je sigurno kupovati potražite ove znake:

  1. HTTPS – https je skraćenica za Hypertext Transfer Protocol Secure, te znači da je veza između vašeg pretraživača i web stranice koju posjećujete sigurna i da su vaši podaci sigurni.
  2. Provjerite adresu koja piše u pretraživaču. Mala je razlika između paypal.com ili paypall.co ali ipak može da bude razlika između sigurne kupovine i opustošene kreditne kartice. Nekada se desi da prevaranti na internetu zakupe sličnu adresu kao i web stranica preko koje kupujete i nadaju se da njihovi korisnici neće primjetiti razliku te pri tome unijeti svoje lične podatke ili broj kreditne kartice.
  3. Fižička adresa i broj telefona – Firme koje se nalaze na internetu a nemaju fizičku adresu ili broj telefona su sumnjive i sa njima ne treba ulaziti u poslovanja ili novčane transakcije, te prilikom narudžbe uvijek provjerite da li firma od koje nešto kupujete ima adresu i broj telefona.
  4. Razumne cijene – Sasvim je uredu i realistično pronaći originalne Ray Ban naočale za 99 američkih dolara ali ako nađete sajt koji nudi “originalne” markirane naočale ili čak novi Samsung S7 za smiješnu cijenu vjerovatno je da se radi o prevari ili ukradenoj robi.
  5. Prihvataju Kreditne Kartice – Ozbiljne firme su morale proći ozbiljne provjere prije nego mogu prihvatati razne kreditne kartice. Lažne firme često preko interneta samo prihvataju čekove ili debitne kartice, budite oprezni!

Na kraju postoje sajtovi koji obečavaju enormne zarade za usluge prijevođenja tekstova, pisanje autorskih tekstova, uređivanja web stranica itd. Mnogi od tih sajtova traže da platite “administrativne” troškove otvaranja računa za vas prije nego počnete raditi za njih i na taj način vam samo uzmu pare ili vas uopšte ne plate za posao koji ste odradili za njih preko interneta. Budite pažljivi i koristite samo provjerene sajtove.

Zvornički.ba

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *