Hurmašice sa susamom su slatkiš koji se pravi “maksuz” za voljene osobe. Nije velika razlika u odnosu na klasične hurmašice, glavni okus je zadržan samo pojačan egzotičnim susamom koji produbljuje okus i obagaćuje hrskavost.
Da bi ste pripremili ovu poslasticu potrebni su sljedeći sastojci:
1 jaje
2 šoljice šećera
2 šoljice ulja
1 kašika pavlake
1 šoljica pekmeza (domaći jabukov)
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
susam
AGDA
8 šoljica šecćera
10 šoljica vode
1 šoljica pekmeza
PRIPREMA:
PRVI 1.KORAK:
Staviti vodu, šecer i pekmez da ključa. Kada proključa, ostaviti oko 10minuta da ključa.
Agda treba biti vrela i hurmašice vrele za zalivanje.
DRUGI 2. KORAK:
Sjediniti jaje i šećer i dobro umutiti, zatim dodati ulje i pavlaku pa ponovo dobro sjediniti.
TREĆI 3. KORAK:
U smjesu dodati pekmez, prašak za pecivo i dodavati brašno sve dok smjesa ne bude dovoljno čvrsta za oblikovanje u hurmašice.
Hurmasice oblikovati po želji (veličina), svaku oblikovanu hurmašicu uvaljati u susam.
Hurmasice peći na 200° .
Kada hurmašice budu gotove, izvaditi ih i vrele zaliti vrelom agdom.
Prijatno i uživajte sa voljenim osobama!!
(Zvornicki.ba)