Prestižni gastronomski sajt Tejst Atlas objavio je listu 50 najboljih sireva na svijetu, među kojima su se našli sirevi iz Crne Gore BiH i Srbije.

Pljevaljski sir se našao na devetom mjestu, ispred mnogih poznatih svjetskih sireva, njeguški sir je na 34. mjestu, miročki sir iz Srbije je na 44. mestu, a livanjski sir iz Bosne i Hercegovine na 45. mjestu.

Prva dva mjesta na listi od 50 najboljih sireva na svijetu su italijanski parmezan i mocarela.

O pravljenju livanjskog sira za medije je ranije govorila Enisa iz Livna koja je o samoj pripremi sira rekla:

Nema tajne, stvar je u tehnici
Sam proces pravljenja sira, nastavlja, nije nikakva tajna. Stvar je u tehnici, praksi i kvalitetnom mlijeku. Nakon što se krave i ovce pomuzu, mlijeko se nekoliko puta procijedi kroz sitna cjedila i krpe. Potom se zasiri i sipa u specijalne kalupe.

“U tim kalupima sir stoji pola sata do sat vremena, nakon čega se stavlja u specijalne lanene “krpe”, koje daju specifičnost ovoga tkanja na livanjskom siru. Tako pripremljen sir se stavlja pod presu, te se na svaka dva sata okreće na drugu stranu, kako bi se sirutka što bolje iscijedila.

Tokom prevrtanja sira lanena krpa na njemu se obavezno mijenja. Sir stoji u kalupu dok lanena krpa u koju je zamotan ne bude skoro suva. To znači da je sir ocijeđen od sirutke i da je smjesa dovoljno stisnuta kako bi sir imao postojan oblik. Sir se onda stavlja u velike drvene posude sa slanom vodom, takozvane salamure, u kojima stoji tri dana. Dok stoji u salamuri, svaki dan stavljam po šaku soli na svaki komad sira. Četvrti dan sir vadim iz vode i on ide u zrionu gdje stoji i do dva mjeseca”, otkriva proces proizvodnje Enisa.

(ljudski.ba/Zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *