Listovi paradajza odlični su kod suzbijanja lisnih vaši. Samim otkidanjem listova šake će se osjetiti na, ne baš, ugodan miris. Potapanjem lišća u vodu i stajanjem od nekoliko dana, dobijate sredstvo koje će otjerati štetne insekte, u omjeru sa vodom od 2:10. Potrebno je dodati i pola decilitra jestivog ulja, kako bi se otopina duže zadržala na površini lisne mase.

Dovoljno je prskati jednom sedmično, a koristi se za suzbijanje ovih štetočina i na svim drugim povrtarskim vrstama. Još intenziviniji efekat dobija se miješanjem sa crvenim lukom. Lukovica je dobra i za suzbijanje lisnih buva jer sadrži supstancu propanhialoksid.

Crvenim i bijelim lukom protiv plamenjače i grinja
Drugo sredstvo za kontrolu štetočina i borbu protiv plamenjače je otopina crvenog i bijelog luka. Osim mirisa koji odbija štetne organizme, lukovi su dobri i u suzbijanju insekata jer, između ostalog, bijeli luk sadrži alicin i sumpor koji su odlični naročito u borbi protiv grinja. Mogu se koristiti i glavice i listovi.

Plamenjača je najopasnije oboljenje paradajza i krastavca. Idealno rješenje za njeno sprječavanje je domaće, nekuvano mlijeko. Ipak još bolji rezultati postižu se kada se, nakon prskanja mlijekom, listovi i stabljike oprskaju i vodom, u kojoj su potopljeni crveni i bijeli luk. Doza je, takođe 2:10, odnosno, dvije litre ovog sredstva u 10 litara vode. Dovoljno je po kilogram obe vrste luka staviti u bure od 100 litara vode, ali izrezanog, da se brže rastvore. Povremeno miješajte i počnite sa korišćenjem nakon dva do tri dana. Kada sredstvo odstoji mjesec dana ili više, biće još jače i efikasnije.

Sredstvo se može koristiti i u borbi protiv plamenjače graha koji je na otvorenom, u većini krajeva, u fazi cvjetanja. Ako vidite žute listove biljke, naročito donje, pri zemlji, to je znak da se pojavila bolest. Otkinite ih i zatim tretirajte prvo otopinom sa lukovima ili mlijekom. Isti efekat je šta god prvo da upotrijebite.

U početnim fazama rasta koristite koprivu
Zapamtite da je važno povrću dati što više hranjljivih materija. Samo stabljike idealno snabdjevene neophodnim elementima mogu da se uspješno izbore sa bolestima i patogenima. U početku, odnosno, u početnim fazama rasta, koristite koprivu i gavez, zbog azota, fosfora i kalijuma, u omjeru 2:10. Pred cvjetanje možete da uzmete i bor u poljoprivrednim apotekama ali, sredstva na bazi bora, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji. Ako ih ne možete pronaći, u svakom slučaju, tu su pčele koje će odraditi većinu posla. Bor se preporučuje ako je hladno i kišno vrijeme pa nema leta pčela.

Mješavina hajdučke trave i maslačka jača povrće
Jedno od sredstava koje pomaže u jačanju povrća je mješavina hajdučke trave i maslačka. Hajdučka trava dezinfikuje površinu lista, a maslačak sadrži i bakar koji djeluje na lisne vaši i gusjenice. Sadrži i kalcijum, saponine, tanine i željezo. Nakon cvjetanja i oplodnje i u fazi rasta ploda, jednom sedmično tretirajte povrće i domaćim nekuvanim mlijekom, sodom bikarbonom i jestivim uljem, zbog kalcijuma i zaštite od bolesti, naročito plamenjače.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *