Otvaranjem suvenirnice u okviru Turističke organizacije u Zvorniku umjetnički nadareni stanovnici našeg grada počeli su da prave, izlažu i prodaju različite suvenire, ali je najdalje u toj oblasti odmakla Radmila Blagojević-Lazarević, inžinjerka grafičkog dizajna.

suveniri iz Zvornika
Neki od Radmilinih radova u gradskoj antikvarnici – foto Dnevni avaz

Naječešće su to motivi grada…

Ona posebnim tehnikama, uz pomoć laserske mašine i digitalne štampe, radi sitne suvenire, ali i one reprezentativne, poput drvenih okvira za flaše, kutija za nakit, satova i drugih zanimljivosti.

Zahvaljujući našim ljudima koji rade i žive u različitim dijelovima svijeta, Radmilini suveniri su otišli na nekoliko kontinenata. Uglavnom su to bili predmeti s motivima grada Zvornika na kutijama za vino, podmetačima ili neki drugi motivi koje gastarbajteri naruče.

Ono što ju je potaklo da radi suvenire uz pomoć lasera bila je kreativnost koju on dopušta.

– Ovako sami možete da kreirate šta želite. Stvarate nove predmete koji su zanimljivi kupcima, odnosno svi su bili navikli na razglednice, bedževe ili druge ustaljene suvenire, a ovom ponudom otvorili smo im novi spektar zanimljivih proizvoda sa željenim motivima – priča Blagojević-Lazarević i dodaje da je najteže u cijelom poslu uraditi pripremu na računaru za željeni predmet.
Rad sa laserom
Rad sa laserom

Obiman posao 

Ona nekada može da traje i dva dana, a sklapanje proizvoda je manje obiman posao.

– Za turističku organizaciju najčešće radim kutije za vino, dječije lampe, satove, kutije za nakit, podmetače, dok za preduzeća radimo sve, od privjesaka, podmetača, do kutija za pića ili loga preduzeća – kaže Blagojević-Lazarević.
Neobični pokloni

Blagojević-Lazarević kaže da je za uspjeh u ovom poslu potrebno dosta odricanja, ali je sada mnogo lakše jer mnogi znaju za njene kreativne poklone.

– U posljednje vrijeme mnogi naručuju za poklone predmete kojima mogu iskazati neki znak pažnje, kao što su okviri za fotografije, ogledala te rokovnici s posebnim drvenim koricama – kaže ona.

(foto + tekst Dnevni Avaz)

(Zvornički.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *