U Križevićima kod Zvornika trešnje ponovo izbeharale usred jeseni (FOTO)

Stanovnici naselja Križevići kod Zvornika u istočnoj Bosni ovih dana svjedoče neobičnom prizoru: trešnje beharaju usred jeseni, kao da je proljeće. Na granama se miješaju bijeli cvjetovi i zeleni listovi, stvarajući kontrast sa plavim nebom i zelenilom u pozadini. Ovo je drugi put ove godine da su trešnje procvjetale u ovom mjestu, nakon što su to učinile i u aprilu.

Ovaj fenomen koji se dešava u velikom broju mjesta Podrinja, ali i šire regije privukao je pažnju mnogih ljubitelja prirode, ali i naučnika koji pokušavaju da objasne šta ga uzrokuje.

U Križevićima kod Zvornika trešnje ponovo izbeharale krajem septembra (FOTO)

Prema nekim hipotezama, cvjetanje trešanja je pod uticajem temperature i dužine dana. Trešnje imaju mehanizam koji im omogućava da prepoznaju kada je zima završena i kada je vrijeme za cvjetanje. One to rade tako što mjere količinu hladnoće koju su doživjele tokom zime, koja se naziva hladna potreba ili hladna akumulacija. Kada se ispuni određeni prag hladnoće, trešnje postaju spremne za cvjetanje, ali čekaju da se temperature povise iznad određene tačke, koja se naziva toplotna potreba ili toplotna akumulacija. Kada se ispuni i taj prag, trešnje počinju da cvjetaju.

Međutim, ponekad se može desiti da se temperatura promijeni neočekivano i poremeti normalan ciklus cvjetanja trešanja. Na primjer, ako je ljeto bilo jako toplo i dugo, a zatim naglo zahladnilo, trešnje mogu pomisliti da je zima već prošla i da je vrijeme za cvjetanje. Ili ako je jesen bila jako suha i kratka, a zatim naglo zagrijalo, trešnje mogu pomisliti da je proljeće već stiglo i da je vrijeme za cvjetanje. Ovo su samo neki od mogućih scenarija koji bi mogli objasniti zašto su trešnje u Križevićima cvjetale dva puta u jednoj kalendarskoj godini .

U Križevićima kod Zvornika trešnje ponovo izbeharale krajem septembra (FOTO)
FOTO by Mehmed ef.Šahmanović

Naravno, ovo su samo hipoteze i ne mogu biti sigurne bez detaljnijeg istraživanja. Možda postoje i drugi faktori koji utiču na cvjetanje trešanja, kao što su genetika, vlažnost, svjetlost, bolesti ili štetočine. Takođe, ne zna se koliko je ovaj fenomen čest ili rijedak u Bosni, niti kakve posljedice ima po trešnje i njihov plod.

U Križevićima kod Zvornika trešnje ponovo izbeharale krajem septembra (FOTO)

U međuvremenu, stanovnici Križevića uživaju u ljepoti prirode i dijele svoje fotografije na društvenim mrežama. Neki kažu da je ovo čudo prirode koje treba cijeniti i diviti mu se. Drugi kažu da je ovo znak klimatskih promjena koje treba shvatiti ozbiljno i djelovati na njihovo sprečavanje. Šta vi mislite? Podijelite svoje mišljenje sa nama u komentarima.

Izvor: (zvornicki.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *