Grad Zvornik, njegova teritorija i njene šume nude u obilju raznih vrsta gljiva a što privlači sakupljače koji u proteklim danima intenzivno borave na prostoru šuma u potrazi za gljivama pod nazivom mliječnica (ljutača), vrganj (somunjara,međedarka), blagva (jajnjača), lisičarka, presnac (rujnica),sunčanica, tartufi.

Prilikom potrage može se, bez obzira na iskustvo, dogoditi da uberete i nejestive gljive, otrovne, a rezultati toga mogu biti pogubni. Među onima koji ovih dana šetaju šumama dosta je rekreativaca koji se ponekada odluče sakupljati i gljive bez potrebnog prethodnog iskustva. Najvažnije pravilo u sakupljanju i konzumiranju gljiva jeste da ne dirate nijednu gljivu za koju niste stopostotno sigurni da je jestiva.

O gljivama i sakupljanju istih na području Zvornika u nastavku piše prof.biologije Indira Suljić:
Površno poznavanje gljiva može čovjeka dovesti u životnu opasnost, zato prilikom sakupljanja gljiva treba biti veoma pažljiv i oprezan. Postoji veliki broj sličnih vrsta gljiva, pa je potrebno uvijek ići u sakupljanje sa nekim ko ih dobro poznaje, jer se vrlo lako može zamijeniti jestiva sa otrovnom.
Ne postoji niti jedan indikator koji pouzdano odvaja jestive i otrovne vrste. Nemoguće je tačno odrediti o kojoj se vrsti gljive radi običnim posmatranjem, nepoznate vrste potrebno je proučavati u svim stadijima razvoja.
Najpoznatije jestive vrste šumskih gljiva su: mliječnica, vrganj, blagva, lisičarka, sunčanica, tartufi, a one koje često čovjek uzgaja su šampinjoni i bukovače.

Jestive gljive sadrže veoma bitne nutritivne vrijednosti: proteine, antioksidanse, vitamine (B1, B2, C i D), minerale( kalij, kalcij, željezo, cink..), mali udio masti i ugljenih hidrata. Posebno se preporučuju dijabetičarima, te osobama sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom.
Otrovne gljive naših područja su: muhara, ludara, pupavka, bljuvara, sumporača i druge.
Različite vrste otrovnih gljiva imaju različite simptome. Nakon konzumacije nekih otrovnih gljiva simptomi se javljaju već nakon 15 minuta, a kod nekih tek drugi ili treći dan. Prvi simptomi trovanja su visoka temperatura i mučnina.

Čuvajte sebe i svoje najdraže, ne konzumirajte gljive za koje niste sigurni da su jestive, jer upotreba otrovnih gljiva može dovesti do smrtnog ishoda.

Sve fotografije zabilježili su članovi redakcije portala Zvornicki ba prethodnih dana i sedmica u šetnjama kroz zvorničke šume.
