Grad Zvornik, njegova teritorija i njene šume nude u obilju raznih vrsta gljiva a što privlači sakupljače koji u proteklim danima intenzivno borave na prostoru šuma u potrazi za gljivama pod nazivom mliječnica (ljutača), vrganj (somunjara,međedarka), blagva (jajnjača), lisičarka, presnac (rujnica),sunčanica, tartufi.

u potrazi za gljivama pod nazivom mliječnica (ljutača), vrganj (somunjara,međedarka), blagva (jajnjača), lisičarka, presnac (rujnica),sunčanica, tartufi
Vrganj kralj šume među gljivama

Prilikom potrage može se, bez obzira na iskustvo, dogoditi da uberete i nejestive gljive, otrovne, a rezultati toga mogu biti pogubni. Među onima koji ovih dana šetaju šumama dosta je rekreativaca koji se ponekada odluče sakupljati i gljive bez potrebnog prethodnog iskustva. Najvažnije pravilo u sakupljanju i konzumiranju gljiva jeste da ne dirate nijednu gljivu za koju niste stopostotno sigurni da je jestiva.

Gljive koje ne poznajte ne dirajte jer su pojedine otrovne toliko da je i gram smrtonosan

O gljivama i sakupljanju istih na području Zvornika u nastavku piše prof.biologije Indira Suljić:

Površno poznavanje gljiva može čovjeka dovesti u životnu opasnost, zato prilikom sakupljanja gljiva treba biti veoma pažljiv i oprezan. Postoji veliki broj sličnih vrsta gljiva, pa je potrebno uvijek ići u sakupljanje sa nekim ko ih dobro poznaje, jer se vrlo lako može zamijeniti jestiva sa otrovnom.

Ne postoji niti jedan indikator koji pouzdano odvaja jestive i otrovne vrste. Nemoguće je tačno odrediti o kojoj se vrsti gljive radi običnim posmatranjem, nepoznate vrste potrebno je proučavati u svim stadijima razvoja.

Najpoznatije jestive vrste šumskih gljiva su: mliječnica, vrganj, blagva, lisičarka, sunčanica, tartufi, a one koje često čovjek uzgaja su šampinjoni i bukovače.

Popularne ljutače (mliječnice) u zvorničkim šumama obično se nalaze u skupinama

Jestive gljive sadrže veoma bitne nutritivne vrijednosti: proteine, antioksidanse, vitamine (B1, B2, C i D), minerale( kalij, kalcij, željezo, cink..), mali udio masti i ugljenih hidrata. Posebno se preporučuju dijabetičarima, te osobama sa visokim krvnim pritiskom i holesterolom.

Otrovne gljive naših područja su: muhara, ludara, pupavka, bljuvara, sumporača i druge.

Različite vrste otrovnih gljiva imaju različite simptome. Nakon konzumacije nekih otrovnih gljiva simptomi se javljaju već nakon 15 minuta, a kod nekih tek drugi ili treći dan. Prvi simptomi trovanja su visoka temperatura i mučnina.

Ukoliko prilikom šetnje ne pronađete gljive, nek vas iznenade drugi šumski plodovi

Čuvajte sebe i svoje najdraže, ne konzumirajte gljive za koje niste sigurni da su jestive, jer upotreba otrovnih gljiva može dovesti do smrtnog ishoda.

Najcijenjenina gljiva naših prostora

Sve fotografije zabilježili su članovi redakcije portala Zvornicki ba prethodnih dana i sedmica u šetnjama kroz zvorničke šume.

Sunčanica je gljiva koja izaziva najviše polemike među Podrinjcima, postoji “slična” gljiva sunčanici koja je otrovna, pa je beru samo najiskusniji gljivari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *