Kad vam zatreba ideja za brzu, finu grickalicu, prilog ili obrok gotov za čas, sjetite su da je sve što vam treba dvije tikvice, malo krem sira, brašno i jaje.

Kombinovanjem ovih svakodnevnih sastojaka dobićete pravo malo čudo koje će obožavati čak i mrzitelji povrća.

Ako naribate tikvice i dodate im navedeno, pa smjesu ispržite u ulju, dobićete slasne uštipke od tikvica. Zaista nije teško, lako je kao napraviti uštipke. Ma i lakše!

Izbjegavate li prženo, ispecite ih u pećnici na 200 stepeni, poredane po limu obloženom papirom za pečenje.

Sastojci

150 g brašna

120 g krem ​​sira

50 g parmezana

50 ml vode

2 tikvice

1 jaje

prstohvat praška za pecivo

so, biber

ulje za prženje

Priprema:

Naribajte tikvice, lagano ih posolite pa ih ostavite ih 15-ak minuta da puste vodu.

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, krem sir, sir, vodu i jaje. Začinite solju i biberom, promiješajte pa u smjesu ubacite ocijeđene tikvice i promiješajte.

Zagrijte ulje za prženje. Pomoću kašičice grabite tijesto i spuštajte ga u vrelo ulje. Ako prebrzo hvataju boju, smanjite temperaturu. Pržite uštipke dok s obje strane ne postanu zlatno-smeđi pa ih vadite na kuhinjski papir.

Poslužite uz umak od grčkog jogurta pomiješanog sa sjeckanim začinskim biljem, koricom limuna i ribanim bijelim lukom, prenosi Slobodna Dalmacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *