Brusnica (Vaccinium macrocarpon) je zbunasta zimzelena biljka iz porodice vresova.Postoje cetiri vrste brusnice i sve su jestive.Raste kao grm visine do 30 centimetara.Cvijeta od maja do juna. Ima roze ili svetloljubičaste cvijetove,a plodovi su crvene bobice.Brusnica je rasla kao samonikla biljka sve do 1916 godine od kad se gaji kao kultivisana biljka.Gaji se za prehrambenu i farmaceutsku industriju.

Najviše se uzgaja u močvarnim područjima sjeverne Amerike‚koja je proizvođač 98% ukupne svijetske proizvodnje. Brusnica je veoma otporna na hladnoću čak do minus 40 stepeni celzijusa.

Brusnica-lijek i super hrana

Brusnica ima samo 46 kalorija na 100g svijezeg ploda sto je čini super hranom.Veoma je bogata vitaminom A,B i C,kalijumom,fosforom,gvožđjem i kalcijumom.Veoma je cijenjena kao lijek za mnoge zdravstvene tegobe. Dokazano je da je brusnica prirodni lek za eserihiju.Brusnicu mozete naci u
prodavnicama u vidu caja,soka,dzema ili osusenu.Pogodna je za dijabetičare jer smanjuje šećer u krvi.

Tabela nutritivne vrijednosti brusnice

Energetska vrijednost 46 kCal
Proteini 0,5 g
Ugljeni hidrati 12 g
Seceri4,3 g
Vlakna 4,6 g
Masti 0,1 g od kojih zasićene 0,008 g

Kako gajiti brusnicu na terasi?

Brusnica je biljka koja zahtijeva kiselo i prozračno zemljište. Voli dosta vlage i svjetlosti.Sadnice su dugovecne mogu opstati do 30 godina. Ako zelite da uzgajate brusnicu kao dekorativnu biljku na svojoj terasi uradite sledeće:

Priprijemite saksiju dvostruko vecu od one u kojoj je biljka za sadnju
Do pola saksije stavite humus ili treset(najbolje borov) pomesan sa sakom kore drveta,dodati i malo peska.
Zasadite biljku i dobro je zalijte
Stavite je na mijesto koje je najsuncanije na terasi
Preko ljeta obratite paznju da je redovno zalijevate,svaki drugi dan.Otporna je na mraz tako da je ne
trebate unositi tokom zime.Brusnica je odlicna dekoracija za terasu zato sto i zimi lepo izgleda.Ne zahtijevna je za odrzavanje i otporna na bolesti.Podmladjuje se rezanjem u proljece po potrebi i u jesen.Biljka se razmnozava pomocu rijeznica jednostavno drzanjem rijeznica u vodi dok ne dobiju zile.Vodu mijenjati redovno svaka 3 dana.Rijeznice uzimati sa mladih vrhova duzine 10 cm.

Biljke dobijene od rijeznica donose plod nakon 3 godine.Biljka se moze razmnozavati i odvajanjem mladih  puzecih izdanaka sto je jednostavnija metoda i iz sijemena.Razmnozavanje iz sijemena je dugacak procjes pa nije preporucljiva opcija.Plodove brusnice kad sazri mozete ubrati i osusiti za caj ili koristiti u
svijezem stanju.

Bolesti koje napadaju brusnicu

Brusnica vazi za jako otpornu biljku no desava se da oboli od nekih gljivičnih i virusnih bolijesti.

Bolesti koje napadaju brusnicu su:

-Monilijalna opeklina,bolijest koja napada izdanke brusnice,manifestujuci se na prerano otpadanje cvijetova i truljenje plodova.

-Pestalocia,zahvata izdanke,lisce i plodove,lijeci se bakar-oksihloridom
Askohitoza,javlja se na izdancima i liscu,lek je bakar-oksihlorid
Giberovo mjesto,prevremeno opadanje lisca tretira se bakar-oksihloridom
Terry brusnica,opasna virusna bolijest koja napada brusnicu a ne lijeci se.Biljka zahvacena ovom boljescu mora se iscupati i spaliti.Bolijest uzrokuju mikroorganizmi mikroplazme i manifestuje se naglim rastom izdanaka koji ne radjaju.

Snjezna plijesan,pojavljuje se u rano proljece,listovi najpre dobijaju crvenkastosmedju boju,pocinju otpadati ako se ne lijeci biljka ce uginuti
Botritis-siva pahuljasta trulez koja napada izdanke,cvijetove i lisce,tretira se bakar-hloridom.
Phomopsis-moze se sprijeciti prolecnim prskanjem bakarnim oksihloridom
Crvena mrlja-bolijest izdanaka,lijeci se fungocidima
Citosporoza,crna trulez koja se pojavljuje na plodovima
Pored bolijesti koje napadaju brusnicu,pri uzgoju mozete biti suoceni i sa stetocinama kao sto su lisnati crv,kupusnjaca i moljac.Ako uocite stetocine biljke tretirajte preparatima protiv stetocina.Da bi izbjegli pojavu stetocina postujte strogo agrotehnicke mjere pri sadnji.

Gdje kupiti brusnicu za sadnju?


Sadnice brusnice evropskog porijekla pa cak i one americke mozete naci u rasadnicima.Cijena sadnice brusnice se krece od 3 do 5 eura u prosijeku.Proizvodnja brusnice kod nas nije zauzela ozbiljne razmere.U cijeloj Evropi se uzgaja 2% svijetske proizvodnje brusnice,ali je zbog mnogih lekovitih svojstava interesovanje za uzgoj brusnice u porastu.

Branje i susenje brusnice

Brusnica se bere u avgustu i septembru kad bobice postanu tamno crvene.Po branju se brusnice suse.Uglavnom uz dodavanje prilicno puno secera(u industrijskoj preradi).Same po sebi nisu slatke,imaju kiselo-gorak ukus.Brusnice osusene bez dodavanja secera kolicina od jedne soljice sadrzi 9% dnevne potrebe za secerom.

Sušene brusnice koje kupujemo u prodavnicama sadrže oko 56% dnevnih potreba za šecerom. Zato se preporućuje konzumiranje veoma male kolicine brusnica ako nisu iz
licnog uzgoja i nezasladjene. Sušene brusnice je najbolje upotrebljavati u kombinaciji sa zitaricama,u šejkovima ili salatama.

Brusnica-Preporucena dnevna doza

Preporucena dnevna doza bobica brusnice je do 90 grama bobica.Koriscenjem prekomjernih doza soka
ili suplemenata mozete izazvati probavne probleme.Predugo uzimanje ekstrakta od lista brusnice moze
smanjiti apsorbovanje gvozdja u organizmu.

Brusnica u kozmetici

Zbog velike koncentracije antioksidanata kako istrazivanja pokazuju brusnica sve cesce nalazi mijesto u industriji kozmetike. Ulje brusnice postalo je neizostavan sastojak preparata za kosu i kozu.Posebno se preporučuje za suvu kožu jer povećava njenu elastilčnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *