Orah je uz ljeÅ”nik, badem i pistacije najpoznatije jezgrasto voÄe i nezamjenjiva namirnica u mnogim poslasticama. Plod oraha ima i mnogo zdraviju ulogu od one koju su mu namijenili poslastiÄari.
Nutritivne karakteristike svrstavaju ga u veoma vrijedno jezgrasto voÄe, naroÄito zbog sadržaja bjelanÄevina i esencijalnih masnih kiselina. Kalorijska vrijednost oraha je 654 kalorija u 100 grama, Å”to znaÄi da je orah veoma kaloriÄno voÄe. Razlog tome trebalo bi tražiti u sastavu ā u 100 grama sadrži: ugljenih hidrata 13,71 gram (Å”eÄera 2,61 gram, vlakana 6,7 grama), masti 65,21 gram (zasiÄene 6,13 grama, mononezasiÄene 8,93 grama, polinezasiÄene 47,18 grama), bjelanÄevina 15,23 grama, vode 4,07 grama.
Orasi sadrže mnoge minerale: mangan, magnezijum, fosfor, gvožÄe, cink, kalijum, kalcijum. A od vitamina: A, vitamine Be1, Be2, Be3, Be5, Be6, Be9, vitamin Ce, E, Ka. Orasi sadrže mnoge esencijalne aminokiseline.
Puni su zdravih, polinezasiÄenih masnoÄa, a naroÄito alfa-linoleinske kiseline i linoleinske kiseline. Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres. TakoÄe, neka istraživanja pokazuju vezu izmeÄu konzumiranja oraha i uticaja na mrÅ”avljenje. Naravno ovo nije direktna veza, jer su orasi izrazito kaloriÄni i osobe sa prekomjernom težinom trebalo bi da ih konzumiraju veoma rekstriktivno. Pomažu kod popravljanja intelektualnih i motoriÄkih sposobnosti. U poreÄenju sa bademima, kikirikijem i ljeÅ”njacima, orasi sadrže najviÅ”e antioksidanasa. Mogu da se jedu svježi ili suvopeÄeni, ali bilo bi dobro da se prilikom peÄenja ne pretjeruje.
VeliÄina im zavisi od vrste, pa ih ima od veliÄine klikera do pingpong loptice. Braonkasta ljuska može da bude tvrÄa (deblja) ili mekÅ”a (tanja), a najviÅ”e su cijenjene ove druge, jer se takvim orasima lakÅ”e skida ljuska.
NajveÄi svjetski proizvoÄaÄ oraha je Kina sa viÅ”e od 40 odsto svjetske proizvodnje. Slijede SAD, Iran, Turska, Ukrajina, Meksiko, Rumunija, Indija i Francuska, prenosi Politikin magazin.
Ako se pojavi plijesan, treba baciti cijelu koliÄinu
Najbolja temperatura za dugotrajno Äuvanje oraha je od minus tri stepena do nula stepeni Celzijusa, pri maloj vlažnosti. Ovako se naravno orasi Äuvaju u industrijskim uslovima, dok se u kuÄnim preporuÄuje temperatura niža od 25 stepena Celzijusa i obavezno na suvom.
BaÅ” kao i drugo jezgrasto voÄe, ako se ne obezbijede ovakvi uslovi, mogu brzo da propadnu; bilo zbog insekata, gljivica, plijesni, koje proizvode aflatoksin, Äime orah postaje nejestiv. O aflatoksinu ste, vjerujem u posljednje vrijeme dosta Äuli, a sigurno znate i da je on kancerogen. Ako se plijesan pojavi u oljuÅ”tenim orasima, cijelu koliÄinu bi trebalo baciti.