![Bestilj ili pekmez od šljiva, poslastica specifična za Podrinje, slatko koje može i bez šećera (FOTO)](https://zvornicki.ba/wp-content/uploads/2023/08/bestilj-naslov-jpg.webp)
Bestilj od šljiva je ukusan i tradicionalan proizvod specifičan za regiju Srednje Podrinje. Bestilj se uglavnom pravi tokom šljivarske sezone kao način da se sačuvaju ukusi letnjih šljiva za zimsko razdoblje, ali i izuzetno zdrava i ukusna zimska namirnica.
Domaćice mogu napraviti sve moguće džemove, marmelade, pekmeze… ali bez bestilja u Zvorniku i Podrinju nema potpune zimnice.
Tradicija koja se poštuje i u kojoj se uživa i koja zahtjeva mnogo vremena i ljubavi.
Proces pripreme veće količine bestilja traje gotovo cijeli dan, jer ova količina šljiva se mora ukuhavati barem 5-6 sati. Većina zakoluta očima kad to čuje i odluči se za brzu mermelade s džemfixom.
Ipak priprema bestilja donosi veliku vatru, žar, pečenjke od kukuruza i miris djetinjstva koji svako voli.
Osim toga, bestilje tj. ova vrsta pekmeza je “lijek” za mnogo toga. Od količine šljiva u iznosu od 80 kg dobije se oko 30-ak i nešto kg bestilja.
Mnogobrojni su recepti, ali u suštini precizne mjere za bestilj ne postoje jer sve ide “jedan naprema ofrlje” ili “odokativno”. 🙂
Sastojci
Šljive oprati i očistiti od košpica.
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b80676-638a-11eb-8d82-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.webp)
Naložiti vatru i postaviti kazan s postoljem ( “sadžakom” ). Ranije iscijeđeni sok od slatkih jabuka nasuti u kazan (tavica), a onda ubaciti šljive i početi s miješanjem. Preporučuje su mijenjanje osobe koja mješa svakih nekoliko minuta (5-10 minuta otprilike)
3.
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b80da6-638a-11eb-9fd5-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.webp)
Cijelo vrijeme treba dodavati drva na vatru jer masa mora kuhati da se višak vode ispari. Također, cijelo vrijeme treba miješati da ne zagori. Za to može da posluži i “drveno veslo” koje se napravi po mjeri kod stolara.
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b811f2-638a-11eb-b729-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010.webp)
Nakon nekoliko sati se primjeti kako se masa smanjuje i postaje gušća. Za to vrijeme oni koji ne miješaju mogu piti kafu, doručkovati, grickati preostale šljive…peži kukuruz…
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b81620-638a-11eb-b1f0-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1024x2048-5a668c84-64be-11eb-ae43-0242ac130010.webp)
Pred kraj izgleda ovako kao na slici, već dobro zgusnuta masa. Ukoliko niste koristili cijeđeni sok od jabuka na početku procesa i želite da bestilj bude slađi, onda se u ovom trenutku dodaje šećer i začini. Obično dodamo 1 kg šećera , dobro promiješamo i dodamo još po potrebi, jer to ovisi koliko su slatke šljive. Ovaj se pekmez može raditi i bez šećera ali se onda mora dobro ukuhati da se ne pokvari.
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b81a3a-638a-11eb-85cf-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010.webp)
Čiste staklenke malo zagrijemo blizu vatre i punimo ih bestiljom pazeći da ne bude mjehurića zraka. Obzirom da jebestilj vruć staklenku držimo u kuhinjskoj salveti. Rub staklenke obično bude preljeven.
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b81e40-638a-11eb-9b22-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010.webp)
Bestilj je jako gust i ljepljiv. U štrudlama, kiflicama, salenjacima i sl. ne curi kod pečenja. A u buhtlama je nezamjenjiv. 🙂
![Image](https://podravkaiovariations.blob.core.windows.net/72b82250-638a-11eb-b8e8-0242ac120038/v/5a667e06-64be-11eb-aef3-0242ac130010/1600x3200-5a668d88-64be-11eb-ac4d-0242ac130010.webp)
Poklopljene tegle idu na “dunstanje”, odnosno pokrijemo ih dekama, spužvama, stolnjacima…. da se lagano hlade do sutra, tako se pekmez neće kvariti i trajat će duže. Bez problema može stajati 2-3 godine. Ali, neće … potrošit će se. 🙂
(Zvornicki.ba)