Sezona je grožđa i savršeno vrijeme da konzumirate ovo zdravo voće. Osim što je slatko i ukusno, ima mnogo koristi za naše zdravlje. Grožđe potiče iz Perzije, a na Mediteran su ga prenijeli Feničani. Sada se uzgaja u toplim, umjerenim klimama širom svijeta.
Za vrijeme antičke Grčke vinova loza bila je simbol civilizacije jer su mnogi obožavali Dioniza koji je bio bog vinove loze, vina i veselja. Hipokrat je gožđe koristio za liječenje ženskih bolesti, a u 15. vijeku su Francuzi sok od grožđa koristili za površinske rane te kao losion za oči.
Zdravstvene dobrobiti
Stotinu grama grožđa sadrži 69 kalorija, 0,16 g masti, 18,10 g ugljikohidrata, 0,9 g vlakana i 0,72 g proteina. Osim toga, bobice grožđa sadrže vitamine A, B6, B i folnu kiselinu, a 400 grama grožđa osigurat će preporučenu dnevnu količinu vitamina C. Grožđe se može koristiti i kao lijek za astmu jer povećava vlagu u plućima te smanjuje napade astme.
Čašica vina će vas osloboditi i od migrena. Naučnici s Univerziteta Illinois tvrde kako prisutnost resveratrola otkrivenog u grožđu usporava ili zaustavlja rast benignih i malignih tumora. Istraživanja pokazuju da resveratrol inhibira rast tumora u svim fazama bolesti. Poznato je da je grožđe prepuno željeza, a njegovom redovnom konzumacijom riješit ćete se umora i dekoncentracije.
Konzumiranjem grožđa podižete i razinu dušikovog oksida u krvi, što sprječava stvaranje krvnih ugrušaka. To znači da smanjuje i rizik od srčanog udara. No, konzumacija grožđa predstavlja potencijalnu zdravstvenu opasnost za pse jer njihova toksičnost može da razvije akutnu bubrežnu insuficijenciju (iznenadan razvoj zatajenja bubrega) s anurijom (nedostatkom proizvodnje urina), što može imati fatalan ishod za vašeg ljubimca.
Napravite sok od grožđa
Sok od grožđa djeluje antioksidativno i ima pozitivne učinke na tijelo, on sadrži i vitamine i minerale kao što su: C, B, mangan i kalij. Sok od grožđa snižava holesterol, jača imunitet i poboljšava metabolizam.Priprema se bez kuhanja. Sastojci koji su vam potrebni jesu pola kilograma crnog, slatkog grožđa i limun.
Bobice grožđa potopite u vodu i stavite da se natapaju deset minuta. Nakon toga bobice stavite u blender i dodajte 150 ml vode. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Sok procijedite i dodajte mu sok jednog limuna. Poslužite. U frižideru može stajati do dva dana.
(Večernji list)