SASTOJCI (za otprilike 6 palačinki srednje veličine):
– 180 g bademovog brašna
– 2 velika jaja
– 60 ml mlijeka
– 2 dkg maslaca
– 1 velika kašika šećera
– prstohvat soli
– 1 kašikica praška za pecivo
PRIPREMA:
Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. U posudi razmutite jaja sa šećerom i soli. Zatim dodajte rastopljeni maslac i mlijeko. Naposljetku dodajte bademovo brašno koje ste prije toga pomiješali s praškom za pecivo.
Pustite smjesu da odstoji 15 minuta, a nakon toga pecite palačinke po klasičnom postupku u tavi zagrijanoj na srednje jakoj temperaturi.
SAVJET:
Palačinke dodatno možete obogatiti dodatkom po želji ili nekom aromom poput male kašike ekstrakta od vanilije ili malo vanilin šećera. Badem obožava citruse pa će jednako ukusan dodatak biti malo naribane limunove ili narandžine korice, ali i pokoja kašikica soka od limuna.
Prijatno!