Gulaš je još jedno u nizu uobičajenih jela koje se pravi kod nas, premda potječe iz Mađarske.
Gulaš se može pripremati s raznim vrstama mesa, ali onaj pravi u sebi sadržava govedinu. U gulaš jela neki dodaju i krompir, dok s druge strane svaka porodica ima neki svoj poseban način na koji priprema ovo jelo.
Uobičajeno, gulaš se priprema u većim količinama i poslužuje uz krompir, rižu, tjesteninu… ili neku dragu vam salatu. Pravi gulaš u sebi ima i po nekoliko kilograma mesa, a neizostavan sastojak je i luk.
Za pripremu vam je potrebno:
dvije velike glavice luka
kilogram teletine ili govedine
dva režnja bijelog luka
nekoliko kašika paprike u prahu
čaša crnog vina
lovorov list, ulje, so, biber
goveđi temeljac za podlijevanje, ako je nemate može proći i voda
Priprema:
Narezani luk peći na vrućem ulju, dodati mu meso te ga “zasmeđiti” sa svih strana. Zatim dodati crvenu papriku te peći nekoliko sekundi, dodati malo vina, češnjak i sol. Promiješati i dodati juhu ili vodu te kuhati na srednje jakoj vatri uz neprestano podlijevanje i meso.
Gulašu možete dodati gljive i krompir, a pred kraj kuhanja dodaje se i lovorov list te ostali začini koje preferirate. Na kraju, poslužite ga toplog uz dodatke priloga koje volite, piše dnevno.hr.