Zapečene rolovane tikvice sa piletinom
Kako je sada sezona tikvica, možete ih naći u marketu po niskim cijenama, a ukoliko su one još i vaše omiljeno povrće, eto dva i više nego dovoljna razloga da upravo od njih pripremite jedan ukusan proljećni ručak.
Danas sa vama dijelimo veoma lak i ukusan obrok, a u pitanju su zapečene tikvice sa piletinom. Zvuči ukusno, a vjerujte da zaista i jeste.
U nastavku teksta pogledajte kako možete napraviti ovo ukusno jelo.
Sastojci:
1 kašika ulja
1 veći crni luk nasjeckan na kockice
500g pilećeg bijelog mesa
so, biber, kumin, čili – po ukusu
3 veće tikvice
ljuta paprika – opciono
3 grančice svježeg peršuna
1 konzerva pelata
200g narendanog parmezana
Način pripreme:
Propržite crni luk na ulju, dodajte biber, malo soli. Već isprženo bijelo meso iscjepkajte i dodajte u luk koji se prodinstao.
Nakon mesa u tiganj ubacite i pelat. Ostavite sve da krčka oko 3 minuta i potom sklonite sa vatre.
Dobro operite tikvice i isjecite ih tanko po dužini. Dva do tri lista prislonite jedan uz drugi, kao na slici i na vrh stavite kašiku smjese od mesa i pelata. Potom urolajte tikvicu.
Iskoristite svo meso i tikvice, urolajte ih i stavite u vatrostalnu činiju. Kada ih sve popakujete u činiju možete tikvice posuti sa malo maslinovog ulja i malo pelata.
Potom tikvice pospite rendanim parmezanom i stavite ih u već ugrijanu rernu na 250 stepeni. Tikvice pecite oko 20 minuta.
Jelo servirajte hladno, možete dodati i pavlaku preko.
Ukoliko volite ljuto na vrh naseckajte malo ljute paprike i dodajte malo svježeg sjeckanog peršuna. Prijatno!