Džem od krušaka osim što je vrlo ukusna poslastica ima i bezbroj benefita za organizam.
Ima pozitivan učinak na rad probavnog sistema, umiruje sluznicu želuca i crijeva.
Doprinosi smanjenju rizika od raka crijeva i želuca, izbacuje patogene iz organizma i pomaže oboljelima od helikobakterije.
Od sastojaka biće vam potrebno:
1 kg očišćenih krušaka
350 gr šećera
korica i sok jednog limuna
1 kesica pektina
Priprema:
Kruške isjecita na komadiće, staviti ih u šerpu i izmiksujte ih štapnim mikserom, a potom u šerpu dodajte izrendanu koru limuna i limunov sok. U šolji izmješajte pektin sa 2 kašike šećera i to dodajte u šerpu.
Šerpu stavite na ringlu i kuvajte na tihoj vatri dok ne počne da vri. Kad smjesa provri dodajte i šećer. Nakon toga kuvajte još oko pet minuta i džem je spreman.
Poznato je da su kruške odličan čistač toksina, pa je tako i sam džem vrlo djelotvoran u izbacivanju otrova iz crijeva, a sve to zbog visokog sadržaja pektina. Zbog velikog sadržaja antioksidanasa, ovaj džem štiti tijelo od štetnog djelovanja slobodnih radikala, čime se automatski jača imuni sitem.
Džem od krušaka se pokazao odlično i u snižavanju krvnog ptitiska.
Bogate kalijumom i natrijumom kruške podstiču izbacivanje tečnosti, smanjuju krvni pritisak, poboljšava rad srca. Kruške sadrže i dosta folne kiseline, što pomaže u sprečavanju pojave artritisa i reume.