Sočni, mekani i slatki plodovi smokve s hrskavim sjemenkama iznutra odličan su izbor za sve one koji vode računa o svom zdravlju.
Smokve sadrže prirodne šećere (stoga su se nekada davno koristile kao prirodni zaslađivač), omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Usto, obiluju antioksidansima, fenolima, vitaminima, mineralima i topivim vlaknima.
Neki od važnih minerala koje smokva sadrži su kalij, kalcij, željezo, magnezij, mangan i bakar.
Svježe smokve, nakon što ih uberete, brzo propadaju – mogu vam trajati svega dan-dva.
Dobrobiti smokve
Snižava visoki krvni tlak
Mnogi ljudi konzumiraju procesiranu i prerađenu hranu, a to znači da u svoj organizam unose puno soli.
Visoke razine natrija u organizmu često dovode do manjka drugog važnog minerala – kalija.
Disbalans između ta dva minerala okidač je i za nastanak visokog krvnog tlaka.
Upravo smokva obiluje ovim važnim mineralom. I dok je bogata kalijem, siromašna je natrijem, što je izvrsno za osobe s visokim krvnim tlakom.
Osim što snižavaju krvni talk, smokve pomažu relaksaciji i smirenju nervnog sistema.
Stoga, patite li od hipertenzije i nemira, pojedite na dan nekoliko smokava kako biste povisili nivo kalija i drugih izuzetno važnih minerala i vitamina u organizmu.
Djeluje kao prirodni laksativ
Smokve izvrsno potiču probavu zahvaljujući obilju topivih vlakana. Djeluju poput pravog prirodnog laksativa, i to bez štetnih nuspojava.
Sadrže i dobre bakterije – prebiotike, čime pomažu ravnoteži vaše crijevne mikroflore. Sjetite se da zdravlje započinje upravo u crijevima.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i laksativnom učinku, smokve smanjuju rizik i od raka debelog crijeva.
Osim što potiču pražnjenje crijeva i čišćenje organizma, smokve zahvaljujući bogatstvu vlakana pružaju dugotrajnu sitost, smanjuju osjećaj gladi, kao i rizik od prejedanja.
Odličan su izbor i za sve one koji žele smršavjeti, no, naravno, ne biste trebali pretjerivati s njihovom količinom.
Čuva zdravlje srca
Topiva vlakna prisutna u smokvama sadrže pektin, koji snižava razine lošeg kolesterola te čuva zdravlje krvnih žila i srca.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline prisutne u smokvama djeluju zajedno tako da smanjuju rizik od srčanih oboljenja, ali i pomažu kod već prisutnih srčanih tegoba.
Smokve sadrže i fenolnu kiselinu, koja ima antioksidativno djelovanje te smanjuje rizik od degenerativnih srčanih i drugih oboljenja.
S obzirom da je sezona svježih smokava prošla, valja napomenuti kako je suha smokva jednako zdrava kao i ona svježa.