Reklamni prostor
RECEPTI

Tri najbolje marinade za ribu

×

Tri najbolje marinade za ribu

Share this article

Svaki dobri kuhar zna da čarolija pikantnog zalogaja leži u mnoŔtvu malih sastojaka koji osvajaju čulo ukusa. Kada je riječ o ribi, njena tajna je u marinadi koje joj daju sočan ukus i aromatičnu nit.

Uz dodatak ulja i začina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao Å”to su sirće, bijelo vino ili sok od limuna. Kiselina omogućava ribi da upije aromu svih začina, sprečava nastajaje Å”tetnih spojeva na ribi i daje joj sočan ukus. Važno pravilo svakog mariniranja je u sljedećem – kod marinada koje sadrže mnogo sirćeta ili limunovog soka vrijeme mariniranje se skraćuje sa preporučenih 30 minuta na 15, jer previÅ”e kiselina razgrađuje tkivo ribe.

Reklamni sadržaj
Kraj reklamnog sadržaja

Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerđajućeg čelika, a izbjegavate aluminijum jer loÅ”e reaguje u dodiru sa kiselinom. Takođe, već pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru.

Spremili smo za vas tri marinade. Isprobajte ih sa najrazličitijim vrsta ribe i uživajte u bogatstvu ukusa.

Osnovna marinada za ribu

Sastojci:

Maslinovo ulje

Bosiljak

Ruzmarin

Sok od limuna

Nasjeckani beli luk

Priprema: PomijeŔajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roŔtilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispečenu stranu premažite marinadom dok je joŔ na roŔtilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. Ispečenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.

Marinada za losos od đumbira i susama

Svako ima svoj omiljeni recept za pripremu lososa, ali se ova marinada svrstava u neke od najboljih. Svježi đumbir, soja sos i smeđi Å”ećer daće poseban ukus lososu, a bijeli luk i ulje od susama produbiti aromu.

Sastojci:

¼ Ŕolje maslinovog ulja

2 kaŔike soja sosa

kaŔike limunovog soka

2 kaŔike susamovog ulja

2 kaÅ”ike braon Å”ećera

2 čena bijelog luka

1 kaÅ”ika rendanog svježeg đumbira

1 kaŔika susama

4 mlada luka, sitno isjeckana

Priprema: U posudi umutiti maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, susamovo ulje, smeđi Å”ećer, bijeli luk, đumbir, semenke susama i mladi luk. Filete lososa preliti smjesom i dodati đumbir. Ostaviti da se marinara u posudi sa poklopcem najmanje 30 minuta prije pripreme. Marinirani losos spremati na roÅ”tilju ili ga ispeći u rerni.

Marinada od bilja

Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti riba, uključujući losos, skuÅ”u, oslić i tunu. PerÅ”un je glavna zvijezda, a kada ga uparite sa bijelim lukom, paprikom i svježim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.

marinada za ribu
marinada za ribu

Sastojci:

1 veza perŔuna

8 čena bijelog luka (drobljenog)

1 kaŔičica soli

1 kaŔika svježeg kima

1 kaŔika tucane suve paprike

kaŔika slatke mljevene paprike

½ Å”olje ekstra djevičanskog maslinovog ulja

¼ Ŕolje svježeg soka od limuna

Priprema: Sitno isjeckati perÅ”unov list. Izgnječiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmjeÅ”ati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je prije ključanja i njome preliti već spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.

 

Odgovori