Tri najbolje marinade za ribu
Svaki dobri kuhar zna da Äarolija pikantnog zalogaja leži u mnoÅ”tvu malih sastojaka koji osvajaju Äulo ukusa. Kada je rijeÄ o ribi, njena tajna je u marinadi koje joj daju soÄan ukus i aromatiÄnu nit.
Uz dodatak ulja i zaÄina, svaka marinada se sastoji od kiselih sastojaka kao Å”to su sirÄe, bijelo vino ili sok od limuna. Kiselina omoguÄava ribi da upije aromu svih zaÄina, spreÄava nastajaje Å”tetnih spojeva na ribi i daje joj soÄan ukus. Važno pravilo svakog mariniranja je u sljedeÄem ā kod marinada koje sadrže mnogo sirÄeta ili limunovog soka vrijeme mariniranje se skraÄuje sa preporuÄenih 30 minuta na 15, jer previÅ”e kiselina razgraÄuje tkivo ribe.
Preporuka je da marinadu držite u posudama od stakla, plastike i nerÄajuÄeg Äelika, a izbjegavate aluminijum jer loÅ”e reaguje u dodiru sa kiselinom. TakoÄe, veÄ pripremljenu marinadu obavezno držite u frižideru.
Spremili smo za vas tri marinade. Isprobajte ih sa najrazliÄitijim vrsta ribe i uživajte u bogatstvu ukusa.
Osnovna marinada za ribu
Sastojci:
Maslinovo ulje
Bosiljak
Ruzmarin
Sok od limuna
Nasjeckani beli luk
Priprema: PomijeÅ”ajte sve sastojke i krenite sa pripremom ribe na roÅ”tilju. Ispecite je sa jedne strane, prevrnite i ispeÄenu stranu premažite marinadom dok je joÅ” na roÅ”tilju, pa postupak ponovite i sa druge strane ribe. IspeÄenu ribu odložite na tanjir i prelijte ostatkom marinade.
Marinada za losos od Äumbira i susama
Svako ima svoj omiljeni recept za pripremu lososa, ali se ova marinada svrstava u neke od najboljih. Svježi Äumbir, soja sos i smeÄi Å”eÄer daÄe poseban ukus lososu, a bijeli luk i ulje od susama produbiti aromu.
Sastojci:
¼ Ŕolje maslinovog ulja
2 kaŔike soja sosa
kaŔike limunovog soka
2 kaŔike susamovog ulja
2 kaÅ”ike braon Å”eÄera
2 Äena bijelog luka
1 kaÅ”ika rendanog svježeg Äumbira
1 kaŔika susama
4 mlada luka, sitno isjeckana
Priprema: U posudi umutiti maslinovo ulje, soja sos, limunov sok, susamovo ulje, smeÄi Å”eÄer, bijeli luk, Äumbir, semenke susama i mladi luk. Filete lososa preliti smjesom i dodati Äumbir. Ostaviti da se marinara u posudi sa poklopcem najmanje 30 minuta prije pripreme. Marinirani losos spremati na roÅ”tilju ili ga ispeÄi u rerni.
Marinada od bilja
Ova jednostavna marinada može biti dodatak bilo kojoj vrsti riba, ukljuÄujuÄi losos, skuÅ”u, osliÄ i tunu. PerÅ”un je glavna zvijezda, a kada ga uparite sa bijelim lukom, paprikom i svježim sokom od limuna siguran put do bogatog ukusa ribe. Izaberite ribu i krenite sa mariniranjem.
Sastojci:
1 veza perŔuna
8 Äena bijelog luka (drobljenog)
1 kaÅ”iÄica soli
1 kaŔika svježeg kima
1 kaŔika tucane suve paprike
kaŔika slatke mljevene paprike
½ Å”olje ekstra djeviÄanskog maslinovog ulja
¼ Ŕolje svježeg soka od limuna
Priprema: Sitno isjeckati perÅ”unov list. IzgnjeÄiti beli luk sa malo soli, dodati kim, biber, papriku, maslinovo ulje i sok od limuna. Sve sastojke staviti u tiganj i dobro izmjeÅ”ati. Ostaviti da se marinada kuva, skloniti je prije kljuÄanja i njome preliti veÄ spremljenu ribu. Ostaviti da odstoji sat vremena.