Slana tijesta omiljena su jela širom svijeta. Malo ko ne voli kiflice sa sirom.

SASTOJCI:

1 kg brašna

2 jaja

1 bjelance

2 šoljice ulja

1 margarin

1 svjež kvasac

1 kašičica šećera

 

1 šolja mlijeka

so

Fil:

150 g mladog sira

2 jaja

PRIPREMA:

1. Zamijesite tijesto sa dvoje jaja, kvascem rastopljenim u mlijeku sa šećerom, uljem i mlijekom.

2. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se diže nekih 15 minuta, zatim premijesite i ostavite još 15 minuta.

 

3. Razvucite tijesto u četiri jufke debljine jedan centimetar i savijajte kiflice željene veličine.

4. Prije stavljanja fila, unutrašnjost kiflice mažite margarinom.

5. Filujte ih sirom pomiješanim sa jajima.

6. Poredajte u pleh za pečenje i premažite ih umućenim bjelancetom.

7. Pecite u zagrijanoj rerni tridesetak minuta.

8. Kada se ispeku, kiflice prekrijte pamučnom kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade.

Prijatno! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *