Oni ističu da neka ulja djeluju protiv demencije, druga smanjuju rizik od infarkta i moždanog udara, poboljšavaju koncentraciju i pomažu u smirivanju upalnih procesa.
Sa uljima ne treba pretjerivati. Muškarci dnevno ne bi trebalo unositi više od sedam kašičica, a žene ne više od pet.
Ali da biste se odlučili za ono koje vama najviše odgovara, neophodno je znate njegove karakteristike.
Oa, krenimo redom:
Suncokretovo ulje je u tradiciji našeg naroda najviše zastupljeno. Iako je odličan izvor vitamina E, sa njim ne treba pretjerivati. Jedna do dvije kašičice dnevno zadovoljavaju naše potrebe. Ovo ulje bogato je omega-6 kiselinama, ali ne posjeduje omega-3 masne kiseline, o čemu treba voditi računa i njime se snabdijeti iz drugih namirnica.
Suncokretovo ulje pogodno je za prženje jer se zagrijava do visokih temperatura, ali treba se upotrijebiti – samo jednom.
Ukoliko se koristi za prženje više puta, postaje veoma štetno.
Maslinovo ulje također se u našim domaćinstvima sve više koristi. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama koje snižavaju nivo holesterola u krvi, pa samim tim smanjuje i rizik od bolesti srca i krvnih sudova.
Rezultati nekih istraživanja ističu njegovu zaštitnu ulogu u prevenciji karcinoma dojke.
U svakom slučaju, sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetan utjecaj slobodnih radikala na organizam.
Maslinovo ulje ima relativno visok nivo zasićenih masnih kiselina, ali nije baš bogato omega-3 masnim kiselinama, o čemu treba voditi računa. Ovo ulje pogodno je za pripremu gotovo svih jela evropske kuhinje.
Ulje od tikve nije baš pristupačno svačijem džepu. Ipak, zbog korisnih sastojaka, vrijedi ga nabaviti i češće koristiti u kuhinji. Ovo ulje, prije svega, ima dobro izbalansiran odnos nezasićenih masnih kiselina, uključujući i omega-3 masne kiseline.
Odlično je za pripremanje prženog povrća, jer se može zagrijavati do relativno visokih temperatura. Dobro je i za pripremanje salata, a zbog svoje tamnozelene boje vrlo lijepo izgleda u prelivima. No, treba znati da ulje tikve ne sadrži naročito visok nivo cinka, željeza i magnezija.
Ulje od sjemenki lana najbolji je izvor omega-3 masnih kiselina, a njegova redovna upotreba pomaže u snižavanju holesterola u krvi. Predstavlja sjajan izbor za pripremu vegetarijanskih obroka, ali zato nije zgodno za kuhanje uobičajenih evropskih jela.
Manjkavost mu je i to što brzo užegne ako se ne čuva na hladnom i tamnom mjestu, zbog čega postaje neupotrebljivo.
Ulje od repice izdvaja se u odnosu na druga ulja po bogatstvu nezasićenih masnih kiselina. Istovremeno, ima manje zasićenih masnih kiselina od bilo kog drugog jestivog ulja.
U odnosu na maslinovo ima čak deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina. Njegova prednost je i što se može koristiti za pripremanje hrane na visokim temperaturama.
Osim što je bezukusno, zbog čega nije pogodno za pripremu salata i sosova, drugih nedostataka praktično i nema.